Peste 13.600 de dosare penale, întocmite în 2022 de poliţişti pentru delicte silvice

Poliţiştii au înregistrat peste 13.600 de dosare penale conform prevederilor Codului Silvic, iar jandarmii au constatat 373 de infracţiuni, în anul 2022, în cadrul acţiunilor pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

„Poliţiştii au desfăşurat acţiuni operative pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul forestier de către ocoale silvice şi agenţi economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Gărzile Forestiere şi Romsilva”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, joi, AGERPRES.

În 2022, la nivel naţional, poliţiştii au efectuat peste 40.400 de controale, dintre care aproximativ 6.600 în fondul forestier, iar alte 28.333 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos.

„De asemenea, în anul 2022, au fost verificate 72.923 de obiective la exploatări forestiere, instalaţii de debitat lemn rotund, depozite de material lemnos, precum şi în târguri, pieţe, oboare, ocoale silvice şi în trafic”, arată sursa citată.

În cadrul misiunilor desfăşurate de poliţişti pe această linie au fost constatate şi aplicate 14.288 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de aproape 24 milioane de lei.

De asemenea, efectivele Jandarmeriei Române au aplicat 2.655 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 2.000.000 de lei.

Poliţiştii au confiscat 123.095 metri cubi de material lemnos, 135 de autovehicule, 85 de atelaje hipo şi 346 de ferăstraie mecanice.

De asemenea, în urma constatării faptelor de natură penală şi contravenţională, jandarmii au dispus confiscarea a peste 1.500 de metri cubi de material lemnos.

„Structurile MAI cu atribuţii în domeniu vor continua activităţile pe linia controlului activităţilor de administrare şi exploatare a pădurilor, precum şi verificările în fondul forestier naţional în vederea identificării tăierilor fără drept de arbori şi tragerii la răspundere penală a persoanelor care comit astfel de fapte”, precizează sursa citată.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu