Peste 150 de japonezi evacuati dupa accidentul nuclear de la Fukushima obtin despagubiri in instanta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O instanta din Japonia a decis miercuri despagubirea a 152 de persoane evacuate dupa accidentul nuclear de la Fukushima, din 2011, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Tribunalul districtual din Yokohama a condamnat guvernul nipon si compania Tokyo Electric Power (Tepco) la plata sumei de 419,6 milioane de yeni (circa 3,4 milioane de euro). Judecatorul a apreciat ca accidentul ar fi putut fi evitat daca autoritatile si Tepco ar fi luat masuri fata de pericolul de tsunami.

Sentinta de miercuri este a cincea prin care guvernul Japoniei este considerat partial raspunzator de catastrofa atomica de la Fukushima, cea mai grava dupa cea de la Cernobil, din 1986. Un tsunami inalt de 14 metri a lovit centrala de pe coasta de est a insulei Honshu, in urma unui cutremur de magnitudine 9. Cele sase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi, aflata la 210 km la nord de Tokyo, au fost distruse total sau partial.

Dupa accident, mii de japonezi evacuati din zona centralei au solicitat despagubiri. Multi se afla inca in alte regiuni din tara, deoarece nu pot sau nu vor sa se intoarca la casele lor, din cauza radiatiilor. Trei fosti manageri ai Tepco sunt judecati pentru neglijenta soldata cu morti; procurorii cer condamnarea lor la cinci ani de inchisoare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2