Peste 200 de minori au murit in caminul-spital comunist din Sighetu Marmatiei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penala care vizeza moartea a 771 de copii in timpul regimului comunist, in trei camine spital din Romania – Cighid, Pastraveni si Sighetu Marmatiei.

Acesti copii erau considerati nerecuperabili din punct de vedere medical, suferind de handicapuri severe, insa multi dintre ei erau orfani sau abandonati de parinti si ajungeau acolo fara boli prea grave, conform IICMER. Unul dintre copiii abandonati intr-un astfel de centru, bolnav de poliomielita, a scapat de la Sighetu Marmatiei, fiind adoptat de o familiei de americani, imediat dupa 1990, ca de altfel multi alti copii din orfelinatele romanesti.

Izidor Ruckel, 37 de ani, a fost prezent ieri la sediul IICMER, unde si-a povestit experienta. De altfel, el a revenit de mai multe ori in tara, contribuind si la realizarea unui film documentar despre soarta copiilor din orfelinatele romanesti. „Problema e ca mentalitatea angajatilor a ramas aceeasi, chiar si acum nu ii trateaza pe copii cu respect, ci cu indiferenta si chiar sunt cazuri cand, la fel ca in perioada comunista, li se dau sedative si sunt agresati”, a spus Ruckel.

Astfel, la caminul de minori deficienti nerecuperabili din Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, au murit 239 de minori in perioada 20 ianuarie 1973 – 31 decembrie 1991.

Expertii Institutului au descoperit in arhive relatari terifiante cu privire la modul in care angajatii celor trei asa-zise centre de ingrijire a copiilor ii maltratau pe cei mici si ii abuzau pana cand, in multe dintre cazuri, acestia mureau din cauza lipsei alimentatiei sau a batailor aplicate.

“Toata presa straina a scris despre aceste camine in care copiii tinuti in conditii animalice. De aproape 30 de ani, statul a lasat aceasta tema in afara oricarui interes. Marturiile adunate privind conditiile de viata de la caminele spital Cighid, Pastraveni si Sighetu Marmatiei arata ca regimul de viata al minorilor se caracteriza prin alimentatie necorespunzatoare, nerespectarea conditiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistentei medicale, izolarea de lumea inconjuratoare si agresiuni multiple.

In perioadele cercetate, principalele cauze de deces, consemnate in acte, la Cighid, sunt bronhopneumonie – 61 cazuri, encefalopatie cronica infantila – 52 cazuri, enterocolita acuta – 4 cazuri, epilepsie si traumatisme cranio-cerebrale – 3 cazuri. La Pastraveni s-au inregistrat 163 de cazuri de encefalopatie cronica infantila, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutritie proteo-calorica si oligofrenie – 11 cazuri. La centrul din Sighetu Marmatiei au fost 57 de cazuri de bronhopneumonie, epilepsie – 8 cazuri, malformatie congenitala – 6 cazuri, enterocolita – 5 cazuri, toxicoza – 4 cazuri”, a spus Radu Preda, presedintele executiv al IICCMER.

Mai multe pe gandul.info

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *