Peste 24.000 de migranti opriti la frontiera greaca; UE promite un ajutor financiar Greciei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fortele de ordine grecesti au impiedicat peste 24.000 de migranti sa intre ilegal in Grecia dinspre Turcia, dintre care 183 au fost arestati, a declarat marti premierul Kyriakos Mitsotakis, in timpul unei vizite la punctul de frontiera Kastanies impreuna cu oficiali europeni, printre care presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, presedintele Consiliului European, Charles Michel, si cel al Parlamentului European, David Sasoli, transmit DPA si EFE, informeaza AGERPRES.

”Aceasta nu mai este o problema de refugiati. Este o tentativa flagranta a Turciei de a folosi oameni disperati pentru a-si promova agenda geopolitica si a devia atentia de la situatia ingrozitoare din Siria”, a spus Mitsotakis, estimand ca aceasta strategie a Turciei ”a esuat si va continua sa esueze”.

”Europa nu va fi santajata de Turcia cu problema refugiatilor”, a continuat seful guvernului grec. ”Suntem pregatiti sa sustinem Turcia sa gestioneze problema refugiatilor si sa gaseasca o solutie pentru hatisul sirian, dar nu in asemenea circumstante”, a insistat Mitsotakis, care a avut reprosuri si fata de Uniunea Europeana in timpul acestei vizite la care a fost insotit de cei mai inalti responsabili ai blocului comunitar.

”Europa nu a fost la inaltimea asteptarilor in gestionarea crizei migratiei. Sper ca aceasta criza va fi un apel de trezire pentru fiecare sa-si asume responsabilitatile”, a indicat premierul grec.

In replica, Ursula von der Leyen a asigurat ca ”aceia care incearca sa testeze unitatea Europei vor fi dezamagiti”. Ea a promis Greciei, pe care a descris-o drept ”scutul european”, un ajutor financiar de 700 de milioane de euro, din care jumatate imediat, pentru a face fata valului migrator.

”Principala noastra prioritate este sa ne asiguram de mentinerea ordinii la frontiera externa greaca, care este de asemenea frontiera europeana. Sunt total angajata pentru mobilizarea intregului sprijin operativ necesar in favoarea autoritatilor grecesti”, a mai afirmat presedinta Comisiei Europene in timpul vizitei la punctul de frontiera Kastanies, unde au avut loc ciocniri intre migranti si fortele de ordine grecesti.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat migrantii ca vor fi responsabili legal daca incearca sa patrunda clandestin in Grecia. ”Nu incercati sa intrati ilegal. Nu veti reusi si va asumati responsabilitatea pentru consecinte”, a avertizat el in timpul vizitei la punctul de frontiera Kastanies. In urma incidentelor din ultimele zile au fost arestati 183 de migranti, un numar neprecizat dintre acestia fiind deja condamnati de justitia greaca la patru ani de inchisoare si 10.000 de euro amenda.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2