Peste 240 de furturi din locuinte in primele 5 luni ale anului, in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In Romania, in primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infractiuni de furt din locuinte, cu 5.45% mai putin fata de perioada similara a anului 2018, majoritatea inregistrate in mediul urban.

In judetului Maramures, in primele 5 luni ale anului 2019, au fost sesizate 241 de furturi din locuinte.

„Analiza infractiunilor de furturi din locuinte evidentiaza o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru savarsirea unor astfel de fapte.

De asemenea, din datele analizate rezulta ca unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijentei proprietarului in a adopta masuri simple, dar eficiente de autoprotectie.

Fiecare cetatean considera locuinta ca fiind zona in care simte cel mai mare grad de siguranta. Astfel, orice tulburare fara drept a proprietatii genereaza o stare de disconfort, uneori nu atat in legatura directa cu prejudiciul de natura patrimoniala cauzat, ci cu insasi incalcarea acestui spatiu intim de securitate personala”, spun reprezentantii IPJ Maramures, intr-un comunicat de presa.

Politia Romana, in parteneriat cu EUCPN (Reteaua Europeana de Prevenire a Criminalitatii), EUROPOL si alte 12 state din Europa, a lansat, miercuri, 19 iunie, prima Zi europeana de prevenire a furturilor din locuinta.

Campania „Pastreaza-ti surprizele doar pentru vacanta!” a fost marcata si de Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures.

Politistii de prevenire si cei de proximitate s-au axat pe prevenirea persoanelor varstnice, acestia reprezentand o categorie mai vulnerabila in fata unor astfel de infractiuni. La cele doua Centre de Asistenta Sociala pentru Persoane Varstnice din municipiul Baia Mare, politistii le-au vorbit pensionarilor despre principalele moduri de operare folosite de infractori si i-au sfatuit sa fie vigilenti cu persoanele necunoscute.

„Activitatile preventive s-au mutat apoi in strada unde politistii le-au recomandat cetatenilor sa nu comunice date despre plecarea de acasa pentru o perioada mai lunga in convorbirile cu alte persoane sau pe retele de socializare. De asemenea, cetatenii au fost sfatuiti sa nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care sa reiasa ca detin in casa bunuri de valoare sau ca sunt plecati de acasa. Selfie-urile sunt si ele distractive, dar trebuie avut grija la ce se observa in imagine.

Fiecare cetatean considera locuinta ca fiind zona in care simte cel mai mare grad de siguranta. Astfel, orice tulburare fara drept a proprietatii genereaza o stare de disconfort, uneori nu atat in legatura directa cu prejudiciul de natura patrimoniala cauzat, ci cu insasi incalcarea acestui spatiu intim de securitate personala”, se mai arata in comunicatul Politiei.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole