Peste 2,78 milioane de turisti straini au cheltuit 6,6 miliarde de lei in Romania, in 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 2,78 milioane de turisti straini s-au cazat in Romania pe parcursul anului trecut, cheltuind, in medie, 2.383,5 lei de persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi, informeaza AGERPRES.

Cheltuielile totale ale nerezidentilor cazati in Romania in 2018 s-au ridicat la 6,636 miliarde de lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in anul 2018, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (56,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 60% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-au reprezentat calatoriile in scop particular (43,3% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (66,4%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (91,2%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 36,7%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 40,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 35% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (79,7% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,8%, urmate de autocare si autobuze cu 7%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,5%.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2