Peste 30.000 de persoane risca sa moara de foame in Sudanul de Sud

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

MDG : South Sudan children in in one of refugees camps in Gambella province of EthiopiaPeste 30.000 de persoane risca sa moara foame in regiunile din Sudanul de Sud cele mai ravasite de razboiul civil si alte zeci de mii sunt in pragul foametei, a avertizat joi ONU, potrivit AFP citata de Agerpres.

Chiar daca nu a fost declarata oficial starea de foamete, Sudanul de Sud trece prin cea mai dificila faza a sa din cele 22 de luni ale unui conflict marcat de numeroase atrocitati, iar “cel putin 30.000 de persoane traiesc in conditii extreme si risca sa moara de foame”, conform unui comunicat comun publicat de trei organizatii ale ONU — UNICEF, FAO si PAM.

Cele mai afectate zone din cauza acestui conflict, care presupune in special un blocaj in privinta ajutorului, se situeaza in statul Unite, in nordul bogat in petrol, precizeaza Fondul Natiunilor Unite pentru Copii, Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie si Programul Alimentar Mondial.

In pofida unui acord de pace semnat la sfarsitul lunii august, au loc lupte intense, insotite de numeroase rapiri si violuri asupra femeilor si copiilor, scriu cele trei organizatii.

“Fara un acces nelimitat la ajutor umanitar, insecuritatea alimentara se poate agrava si transforma in foamete in anumite parti ale statului Unite”, avertizeaza comunicatul.

Din decembrie 2013, Sudanul de Sud este scena unui razboi intre armata fidela presedintelui Salva Kiir si o rebeliune condusa de fostul sau vicepresedinte si rival, Riek Machar.

Razboiul civil, marcat de masacre si atrocitati atribuite celor doua tabere, a facut din decembrie 2013 zeci de mii de morti si a determinat stramutarea a circa 2,2 milioane de sud-sudanezi din locuintele lor.

“De la inceputul luptelor in urma cu aproape doi ani, copiii cad victime ale conflictului, bolilor, fricii si foametei”, a atras atentia responsabilul UNICEF pentru Sudanul de Sud, Jonathan Veitch.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2