Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, in timp ce deficitul anual al angajatilor din industria de profil este de aproape 15.500, arata un studiu de specialitate, prezentat, marti, intr-o conferinta, informeaza AGERPRES.

Conform cercetarii “Scaling Up”, cea mai importanta bariera identificata de 6 din 10 companii din Romania se refera la complexitatea abilitatilor din piata. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate sustin ca sunt limitate de asteptarile salariale, care tind sa fie mai mari decat abilitatile identificate. Din punct de vedere al satisfactiei legat de pregatirea profesionala a oamenilor, companiile sunt multumite.

In ceea ce priveste planurile de crestere ale companiilor IT din Romania, acestea vizeaza un salt de 17,5%, in urmatorii trei ani.

Potrivit datelor studiului intocmit de Codecool si Brainspotting, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT in fiecare an, insa datele nu includ absolventii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia ca 37.031 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt in SUA si Canada, 60% in Europa (13% numai in Marea Britanie), iar restul de 10% in tari asiatice si in alte zone.

Majoritatea companiilor din Romania (80%) completeaza extrem de mult si de bine sistemul educational, iar jumatate din totalul acestora se concentreaza pe campanii de a educa angajatii si au parteneriate cu universitatile. Totodata, 40% dintre acestea se concentreaza pe recrutari de absolventi.

In viziunea a 9 din 10 lideri care activeaza in industria IT din Romania, curicula educationala trebuie adaptata cu realitatea zilelor noastre. In plus, 60% dintre companii considera ca trebuie crescut numarul de absolventi, un procent similar fiind de parere ca trebuie mentinuta scutirea de taxe.

In timp ce 50% dintre companii vor sa fie incurajata reconversia profesionala, pentru 40% este importanta incurajarea IT-istilor de a se intoarce in tara.

Studiul Codecool si Brainspotting a fost realizat pe un esantion de 47 de lideri din industria IT, in perioada aprilie – iunie 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2