Peste 469.500 buletine de vot in Maramures. Ce trebuie sa mai stii despre alegeri

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Procesul electoral pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European si Referendumul national se desfasoara simultan in data de 26 mai a.c., intre orele 7.00 -21.00. Prin ordin al prefectului au fost constituite in teritoriu 437 sectii de votare.

In judetul Maramures s-au primit 469.576 buletine de vot pentru alegerile parlamentare, respectiv 469.576 buletine de vot cu prima intrebare la referendum si alte 469.576 cu a doua intrebare la referendum. De asemenea, s-au primit 437 stampile de control, 2185 stampile cu mentiunea ”VOTAT” si 434.748 timbre autocolante, informeaza BEJ Maramures.

Alegatorii cu drept de vot isi vor exercita optiunea electorala in aceleasi sectii de votare, cu aceleasi stampile cu mentiunea ”VOTAT”, pe buletine de vot separate (un buletin de vot la europarlamentare, respectiv referendum, buletin de vot cu intrebarea nr.1 respectiv un buletin de vot cu intrebarea nr.2 ). Alegatorii pot opta sa isi exercite dreptul la vot pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. Alegatorul roman care isi exprima dorinta de a vota la alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European si la referendumul national va primi trei buletine de vot: buletinul de vot pentru alegeri si buletinele de vot aferente celor doua intrebari din cadrul referendumului national, dupa ce a semnat in ambele liste electorale. Daca opteaza sa isi exercite dreptul la vot, la referendumul national, alegatorul va primi in mod obligatoriu cele doua buletine de vot, fara a putea opta doar pentru una din cele doua intrebari.

Liste electorale permanente si suplimentare distincte

Alegatorii isi vor exercita dreptul la vot in baza unui act de identitate valabil, emis de statul roman la sectiile de votare unde sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, in conformitate cu listele electorale permanente, care vor fi distincte, fata de cele folosite la referendum.Alegatorii arondati la o sectie de votare nu isi pot exercita dreptul de vot la o alta sectie de votare din aceeasi unitate administrativ-teritoriala. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare va indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat.

Alegatorii cu drept de vot aflati in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul la vot la orice sectie de votare, pe liste suplimentare, inscrisi de presedintele biroului sectiei de votare in baza actului de identitate valabil. Listele electorale suplimentare vor fi distincte (doua exemplare), un exemplar pentru alegerile europarlamentare si un exemplar pentru referendum. Au dreptul sa participe la vot persoane care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv, cu exceptia debililor sau alienatilor mintal puti sub interdictie, respectiv persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

In data de 26 mai 2019, alegatorii comunitari nu vor putea vota la referendumul national si nu vor putea fi inscrisi in listele electorale suplimentare intocmite pentru referendumul national.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se depun in preziua alegerilor, intre orele 18 – 20 la sectiile de votare

La birourile sectiilor de votare pot depune cereri de votare prin intermediul urnei speciale (mobile) alegatorii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate.Cererile vor fi insotite de actele medicale doveditoare. De asemenea, alegatorii care sunt retinuti/detinuti in baza unui mandat de arestare preventiva sau executa o pedeapsa privativa de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale pot solicita sa voteze prin intermediul urnei speciale. Alte categorii de cetateni care pot solicita sa voteze prin intermediul urnei speciale sunt alegatorii aflati in arest la domiciliu, dar si alegatorii care la data desfasurarii scrutinului sunt internati intr-o unitate sanitara publica sau privata, intr-un camin pentru persoane varstnice sau alte asezaminte.

In scopul asigurarii garantiilor necesare exercitarii dreptului de a vota in conditii de legalitate, corectitudine, transparenta si securitate, se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. SIMPV permite evidentierea distincta a prezentei la vot pentru fiecare scrutin in parte. Odata cu introducerea datelor alegatorului in sectia de votare, sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:

a) persoana respectiva nu a implinit varsta de 18 ani pana la data de 26 mai a.c. inclusiv;
b)persoanei respective i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
c)persoana respectiva este arondata la alta sectie de votare;
d)persoana respectiva este omisa din lista electorala permanenta;
e) persoana respectiva figureaza ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin;
f) persoana respectiva se regaseste in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta, care cuprinde cetatenii romani care isi exercita dreptul de vot la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din alt stat membru al Uniunii Europene;
g) alegatorul comunitar nu este inscris in lista electorala special.

Campania electorala se incheie in data de 25 mai, sambata dimineata la ora 7.00

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia, in aceasta privinta, se intind si in afara localului/sectiei de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 500 m.In ziua de 26 mai 2019, intre orele 7.00-21.00, sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare.

Serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanei vor avea program de lucru cu publicul sambata si duminica pentru preschimbarea actelor de identitate expirate sau pierdute

Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Maramures si toate cele 27 de servicii publice comunitare locale de evidenta a persoanelor aflate in coordonare metodologica vor lucra cu publicul in data de 25 mai a.c., intre orele 8.00 – 16.00, iar in data de 26 mai a.c., intre orele 7.00 – 21.00.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *