Peste 5 tone de deseuri, colectate de pe Everest, supranumit ”cea mai inalta pubela de gunoi din lume”

Reclame home 1
Reclame home 1

Peste cinci tone de deseuri – butelii de gaz, corzi, corturi, conserve si obiecte din plastic – au fost colectate de pe versantul nepalez al Everestului de catre membrii unei expeditii infiintata de fundatia franceza ”Montagne et partage”, informeaza joi AFP, transmite AGERPRES.

”Am colectat 5,2 tone de deseuri”, a declarat pentru AFP Gérard Clermidy, presedintele fundatiei, acesta deplangand faptul ca muntele Everest isi merita porecla de ”cea mai inalta pubela de gunoi din lume”.

”Am adunat cinci tone care erau vizibile, insa exista inca pe atat care nu vad, in crevase”, a adaugat acesta.

Prin aceasta expeditie, organizatia non-guvernamentala a dorit sa traga un semnal de alarma in legatura cu lipsa unui sistem de gestionare a deseurilor atat pe culmile inalte din Nepal, dar si pe scara larga, in intreaga tara in care traiesc aproape 30 de milioane de locuitori, care nu detine o instalatie de sortare a deseurilor.

Se estimeaza ca fiecare expeditie duce la acumularea a 8 kg de deseuri de persoana, iar o mica parte din suma platita pentru permisul oficial obligatoriu pentru ascensiunea pe Everest ar trebui sa finanteze curatarea taberei de baza, insa controalele efectuate in acest sens lasa de dorit, precizeaza sursa citata.

In plus, ”pentru a cobori gunoiul in taberele intermediare, serpasii solicita in prezent sume in plus”, a explicat Clermidy.

Doua treimi din deseurile colectate au fost adunate din tabara de baza de pe Everest, situata la peste 5.300 de metri altitudine pe unde au trecut, la apogeul sezonului de ascensiune din luna mai, aproximativ 2.000 de alpinisti si serpasi.

”Am fost surprinsi sa gasim atat de multe deseuri in tabara de baza unde Comitetul de control al poluarii Sagarmatha (numele Everestului in nepaleza) in mod cert nu isi duce la indeplinire misiunea”, a mai spus Gérard Clermidy.

Restul deseurilor a fost colectat in conditii dificile, din taberele intermediare, dintre care ultima, a patra, se afla la aproximativ 8.000 de metri altitudine.

Clermidy a marturisit ca a avut parte de ”o surpriza neplacuta” in tabara 4, ”unde expeditiile, presate de coborarea dupa ascensiunea pe varf, isi abandoneaza de multe ori corturile” si alte bunuri.

Membrii expeditiei Montagne et partage, patru francezi si cincisprezece nepalezi, a petrecut 38 de zile pe versantii Everestului pentru a colecta cat mai multe deseuri, care au fost apoi coborate cu ajutorul a doi iaci.

Deseurile reciclabile, in special cele din metal (butelii de gaz, canistre, conserve, scari metalice) au fost transportate cu elicopterul pana la Kathmandu si cu ajutorul unui camion, noteaza AFP. Alte obiecte (corzi, materiale plastice, folii de cort, hartie si altele) au fost depozitate in satul Namche Bazaar, unde exista un incinerator. ”Din pacate, acesta nu functioneaza de la cutremurul din 2015”, a mai spus Gérard Clermidy.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole