Peste 50 de tineri, pelerinaj cu carutele la toate bisericile de lemn din Tara Lapusului pana in inima Maramuresului Voievodal

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In Anul Omagial al Satului Romanesc, Episcopia Maramuresului si Satmarului lanseaza un nou proiect intitulat “Drumul Catedralelor de lemn” din Maramures in cadrul caruia peste 50 de tineri vor porni in pelerinaj vreme de cinci zile, prin intermediul carutelor traditionale, la toate bisericile de lemn din Tara Lapusului pana in inima Maramuresului Voievodal.

“Viata satelor din cuprinsul Romaniei a cunoscut in ultima vreme un amplu proces de depopulare in urma exodului atator romani, tineri si nu numai, in primul rand in marile centre, iar mai apoi in diaspora, din dorinta implinirii materiale si crearea unui context material mai bun.

Biserica Ortodoxa, prin delegatii ei in cele mai laturalnice zone ale tarii – sate parasite, prin preoti si profesori sau invatatori, de cele mai multe ori preoti sau sotii ale preotilor, simte cel mai dramatic tacerea muta a portilor de atata vreme nedeschise. In acest context si totodata cunoscand importanta deosebita pe care bisericile strabune prin intreaga activitate pastoral – misionara si liturgica, au avut-o in mentinerea echilibrului si a bunastarii in interiorul comunitatilor, la initiativa si cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopia Maramuresului si Satmarului, in Anul Omagial al Satului Romanesc, lanseaza un nou proiect intitulat DRUMUL CATEDRALELOR DE LEMN.

Peste 50 de tineri din cadrul celor doua asociatii de pe langa Catedrala Episcopala, ASCOR si ATOCEM, invesmantati in straie populare, prin intermediul carutelor traditionale, vor porni in pelerinaj vreme de cinci zile, la toate bisericile de lemn din Tara Lapusului pana in inima Maramuresului Voievodal.

Pelerinajul va avea urmatorul traseu: Rogoz – Plopis – Budesti – Barsana – Glod – Poienile Izei – Botiza – Rozavlea – Bogdan Voda – Ieud – Salistea de Sus – Moisei – Borsa.

Activitati din program:

1. Pelerinii vor fi intampinati la fiecare biserica vizitata de tinerii comunitatii alaturi de preotul paroh.

2. Se va savarsi un parastas in amintirea ctitorilor si binefacatorilor bisericii.

3. Se vor sublinia elementele caracteristice si se vor evidentia aspecte importante din istoria comunitatii care au marcat trecutul bisericii de lemn.

4. Se va lua pamant intr-o urna speciala de la fiecare biserica, urmand ca toate urnele sa fie asezate in muzeul din incinta Catedralei Episcopale “Sf. Treime” din Baia Mare.

5. Cazarea participantilor se va realiza la familii de binecredinciosi crestini ai comunitatilor vizitate, prilej cu care tinerii vor avea prilejul de descoperi mai multe lucruri cu privire la viata satului romanesc de astazi si odinioara”, se arata intr-un comunicat al Biroului de Tineret din cadrul Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2