Peste 78 de milioane de alerte cibernetice in 2014

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

hackeriPeste 78 de milioane de alerte cibernetice au fost inregistrate in Romania, in 2014, in timp ce aproximativ 11.000 de domenii ‘.ro’ au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise, a declarat, miercuri, in cadrul conferintei Romania Gateway, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, informeaza Agerpres.

‘Readuc in atentia dumneavoastra importanta securitatii cibernetice. Astazi, se publica raportul CERT-RO pe anul 2014 cu privire la alertele de securitate cibernetica colectate si procesate, in vederea obtinerii unei imagini de ansamblu asupra evenimentelor relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica la adresa infrastructurilor IT si de comunicatii electronice de pe teritoriul Romaniei. Astfel, in 2014, numarul total de alerte procesate a depasit 78 milioane. Numarul total de IP-uri unice extrase din totalul alertelor a fost de aproximativ 2,5 milioane. Aproximativ 11.000 domenii ‘.ro’ au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise in cursul anului 2014, cu 5% mai multe domenii decat in cursul anului 2013′, a afirmat Grindeanu.

Potrivit ministrului, aspectele tehnice existente fac imposibila identificarea numarului exact de dispozitive sau persoane afectate care se afla in spatele celor peste 2,4 milioane de adrese IP ‘.ro’ sau a celor 78 de milioane de alerte raportate la CERT-RO.

‘(…) in pofida aspectelor tehnice ce fac imposibila identificarea numarului exact de dispozitive sau persoane afectate, din spatele celor peste 2,4 milioane de adrese IP sau 78 milioane alerte raportate la CERT-RO, este important de retinut ca acestea acopera aproximativ 24% din spatiul cibernetic national, raportat la numarul de IP-uri alocate si, ca urmare, sunt necesare masuri de remediere a situatiei, prin implicarea tuturor actorilor cu responsabilitati de ordin tehnic sau legislativ’, a precizat Sorin Grindeanu.

Potrivit raportului oficial al CERT-RO, in anul 2014, mai mult de jumatate (54%) dintre alertele primite au vizat sisteme informatice configurate necorespunzator, ne-securizate sau vulnerabile, ce au oferit diverse servicii ne-securizate in Internet, folosite de catre atacatori pentru ascunderea identitatii si lansarea de atacuri cibernetice asupra altor tinte.

De asemenea, aproape un sfert din totalul IP-urilor unice alocate in Romania (24%) au fost implicate in cel putin o alerta de securitate cibernetica, in crestere fata de 16%, in anul 2013.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica — CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice ce asigura functionalitati de utilitate publica ori asigura servicii ale societatii informationale.

CERT-RO se afla in coordonarea Ministerului pentru Societatea Informationala si este finantat integral de la bugetul de stat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2