Peste 80.000 de copii din Romania au parintii plecati la munca in strainatate

PNL

copil-autismPeste 80.000 de copii din Romania au parinti plecati la munca in strainatate; pentru a veni in sprijinul lor, Organizatia Salvati Copiii a lansat miercuri proiectul “Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate prin centre de zi”, derulat in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Ministerul Educatiei, transmite Agerpres.

Acest proiect are o durata de doi ani si vizeaza o informare mai buna a parintilor, precum si reducerea impactului negativ al lipsei acestora asupra copiilor ramasi acasa.

“Vrem sa facem o campanie publica ampla, in care sa discutam despre drepturile care nu le sunt respectate, sa informam parintii care vor sa plece sau sunt deja plecati despre prevederile legale, responsabilitatile pe care le au. Sa stie ce pasi trebuie sa faca, ce situatie trebuie sa lase copiilor acasa. S-a schimbat legea si este interesant de stiut daca oamenii stiu. Unul dintre obiectivele programului este de a informa”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii.

Ea a precizat ca acesti parinti sunt obligati sa informeze Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si directiile din teritoriu despre dorinta lor de a pleca si sa numeasca o persoana, un tutore, care va avea toata responsabilitatea cresterii copilului in lipsa acestuia. Aceasta instiintare se va face anual, obligatia parintilor fiind de a veni macar o data pe an in tara.

Potrivit Salvati Copiii, este bine ca familiile sa aiba in vedere si dezvoltarea emotionala a copilului, urmand sa se dezvolte o platforma online si o linie telefonica in care parintii sa apeleze si sa primeasca suport, consiliere, indrumare.

In cadrul proiectului se vor dezvolta servicii educationale in 16 scoli din Bucuresti, Petrila, Targu Mures, Brasov, Iasi, Suceava, Constanta, Piatra Neamt etc, unde se va lucra cu peste 1.200 de copii anual.

“Acesti copii au acelasi sindrom ca al celor care stau in institutii. Se simt abandonati, vinovati, cred ca plecarea parintilor se datoreaza lor, ca in general li se spune ‘am plecat ca tu sa o duci mai bine’. Au aceasta vina si nu este bine pentru o dezvoltare sanatoasa a copiilor”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman, a aratat ca fenomenul migratiei parintilor plecati la munca in strainatate pare in descrestere, dar totusi cifra se mentine mare.

“Din cei 82.339 de copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate 22.000 sunt copii ramasi acasa care provin din familii cu ambii parinti plecati. Numarul copiilor ramasi acasa in ingrijirea rudelor pana la gradul IV fara masura de protectie ajunge la 20.783. (…) Am venit cu actualele modificari legislative pentru a crea o abordare integrata a fenomenului. Sunt parinti care nu masoara efectele pe care le au plecarea lor asupra copiilor, ei se gandesc ca pleaca sa duca o viata mai buna ei si copiii lor. Anul trecut am venit cu o prevedere in care pentru copiii plasati la rude alocam un sprijin de 600 lei pe luna, tocmai pentru a veni in sprijinul acestor cazuri”, a spus Coman, precizand ca legea (Legea 257/2013 privind protectia drepturilor copilului) prevede si sanctiuni pentru neglijenta parintilor.

Proiectul cu tema “Parinte disparut” se desfasoara intre 1 ianuarie 2015 — 30 septembrie 2017 si are o finantare totala de peste 1,3 milioane euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1