Peste 80 de tineri din Episcopia Maramuresului si Satmarului au participat la ITO 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Intalnirea Tinerilor Ortodocsi ( ITO ), marele eveniment dedicat tinerilor ortdocsi din intreaga lume, organizat exclusiv de Biserica Ortodoxa Romana, a avut loc anul acesta la Sibiu in perioada 6 – 9 Septembrie, sub atenta organizare a Mitropoliei Ardealului, reunind un numar de peste 3000 de tineri, se arata intr-un comunicat de presa.

Evenimentul s-a aflat la a VI-a editie, dupa ce startul a fost dat la Baia Mare (primele doua editii 2013, 2014) si editiile care au urmat la Cluj 2015, Bucuresti 2016, Iasi 2017. ITO sau Intalnirea Tinerilor Ortodocsi reprezinta marturia tinerilor ca ii iubesc pe Dumnezeu, pe Maica Domnului si pe sfinti, fara a le fi rusine sa afirme, in contextul lumii contemporane, asemenea aspiratii si apropierea lor de Biserica.

Din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului a fost desemnata o delegatie formata din 85 de tineri din cadrul celor opt asociatii de tineret ale protopopiatelor (Baia Mare, Satu Mare, Chioar, Viseu, Carei, Lapus, Sighet si Oas) si din cele doua asociatii ASCOR Baia Mare – Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi si ATOCEM – Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Catedralei Episcopale Maramuresene.

Momentul plecarii delegatiei a fost realizat joi, 6 septembrie, la Catedrala Episcopala din Baia Mare, in atmosfera dragostei si a binecuvantarii parintesti a Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, care, in urma atentiei deosebite pe care a acordat-o si a demonstrat-o tinerilor, a primit titulatura de „Episcopul Tinerilor”.

Dupa momentul rugaciunii a urmat incredintarea Steagului Eparhial, in semn de mandatare a intregii delegatii in numele Spiritualitatii Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului si a dragostei de glia stramoseasca a dacilor liberi si a satmarenilor de la margine de hotar.

„A fost un eveniment emotionant, profund, inaltator in care Sibiul ne-a intampinat cu multa caldura, fiind infasurat in vesmantul dragostei crestine si a bucuriei in Hristos. Noi, tinerii maramureseni, imbracati in haine de sarbatoare, in inegalabilele noastre costume populare am dat o pata de culoare evenimentului si am atras privirile tuturor participantilor.

Am pornit apoi pe strazile frumosului oras medieval, marturisind-ne cu sinceritate credinta noastra ortodoxa si scandand:”Ortodoxia salveaza Romania!” „Sibiule, nu uita, noi suntem Biserica!” sau „Noi suntem forta Bisericii!”. ITO 2018 a fost o reusita in ton cu celelalte intalniri de la Baia Mare, Cluj Napoca, Bucuresti si Iasi, aducand un omagiu Centenarului Marii Uniri. Ne-am intors de acolo cu noi valente duhovnicesti, incarcati de bucurie si mandrie maramureseana. Slava lui Dumnezeu pentru toate!”, a precizat Maria Chertitie, Studenta Facultatea de Litere, Specializarea Pedagogie, Presedinte ASCOR Baia Mare.

„Ito 2018, una dintre cele mai frumoase experiente la care am avut ocazia sa particip. Bucuria de a fi impreuna cu alti tineri alaturi de care sa aratam ca Noi Suntem Biserica nu putea fi mai bine impartasita decat in cadrul unui astfel de eveniment. Rugaciune, zambete, voie buna, sunt doar cateva dintre trairile si sentimentele de care am avut parte zilele acestea, iar lucrul cel mai important este ca Noi, tinerii am reusit sa aratam lumii bucuria cresterii intru Hristos si Maica Domnului”, a spus Bianca Nitu, Vicepresedinte ASCOR Baia Mare.

„Pentru mine, ITO 2018 Sibiu, a fost o noua experienta frumoasa in cadrul Bisericii Ortodoxe. Dupa plecarea, binecuvantata de Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, am ajuns la Sibiu. Aici, o echipa de voluntari, foarte bine pregatiti si cu multa voie buna, ne-au intampinat cu bratele deschise. Activitatile desfasurate au fost diverse: de la momente de rugaciune si sesiuni de dezbateri, la ateliere de creatie si vizita a orasului.

In cadrul acestor activitati am avut prilejul de a cunoaste si de a ma intalni cu o multime de prieteni din toate colturile lumii. Cele mai frumoase evenimente de la acest ITO au fost procesiunea de la Sala Transilvania pana in Centrul Vechi al orasului si Clubul ITO, desfasurat in fiecare seara la caminele unde am fost cazati. Mii de multumiri voluntarilor si organizatorilor pentru buna desfasurare si organizare a evenimentului si speram sa ne intalnim si la ITO 2019 Craiova. Hristos in mijlocul nostru!”, aratat George Breaz, Elev al Colegiului Gheorghe Sincai, clasa a XII-a.

„Intalnirea Tinerilor Ortodocsi, pentru cei care participa intaia oara este prilej de a vedea ca tinerii il iubesc pe Hristos, pentru cei care participa in mod repetat este prilej de a primi semnul iubirii lui Hristos prin intermediul activitatilor deosebite pe care Biserica le ofera cu destinatie precisa. Pentru tinerii Maramuresului si Satmarului, acest eveniment devenit si dorit ca o traditie, este prilej de a arata lumii intregi ca flacara credintei in Dumnezeu si a dragostei de Neam este vie si puternica, gata sa mistuie toate adversitatile celor care sunt potrivnici Bisericii si Neamului.

Cantecul sacru sau profan, jocul satului, voia buna, rugaciunea, credinta in Dumnezeu si bunul simt sunt doar cateva din valorile pe care tinerii delegati le-au adus in fata participantilor, ca implinitori ai unui mandat sfant din partea ierarhului lor, Preasfintitul Parinte Iustin.

Toate acestea, ravna tinerilor, daruirea lor in actul marturisirii, credinta neclintita si determinarea nestavilita in a-si apara valorile primite de la stramosi ne responsabilizeaza in a le fi sprijin si intarire spre a-si pune in opera crezul, bucuria si dragostea, de a trai si a se manifesta liberi in sanul Bisericii lui Hristos!”, a spss Diaconul Vlad Verdes, Inspector al Biroului pentru Catehizarea Tinerilor – Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului.

”Multumim Bunului Dumnezeu ca tineretul nostru crestin ortodox din Episcopia Maramuresului si Satmarului a dus flacara credintei, mai departe peste ani si iata culegem astazi roadele. Ei arata ca, de fapt, ei sunt Biserica si viitorul crestin al Romaniei si arata ca iubesc scoala adevarata, crestina si iubesc Biserica lui Hristos cu toata fidelitatea si cu toata credinta lor”, a declarat Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2