Peste 80% dintre romani cred ca Iohannis va pune in practica promisiunile electorale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 80% dintre romani cred ca presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, va reusi sa isi puna in practica promisiunile electorale; insa 50% considera ca proiectele lui Traian Basescu nu ar trebui continuate de noul presedinte, potrivit unui sondaj de opinie realizat dupa alegerile prezidentiale de IRES si transmis duminica AGERPRES.

Cei mai multi dintre respondenti sunt optimisti atunci cand sunt intrebati daca sunt de parere ca Iohannis va reusi sa isi puna in practica promisiunile electorale, majoritatea tinzand sa creada ca da.

Astfel, 29% dintre participantii la sondaj spun ca acest lucru se va intampla cu siguranta, in timp ce 53% considera ca este mai degraba probabil ca acest lucru sa se intample. Doar 14% dintre respondenti inclina sa fie de parere ca acest lucru nu se va intampla.

O proportie similara a optimistilor privind respectarea promisiunilor de catre Klaus Iohannis sunt de parere ca Romania va beneficia de sprijinul Germaniei datorita faptului ca are un presedinte de etnie germana; 37% dintre respondenti declara ca sunt siguri ca acest lucru se va intampla, in timp ce 43% considera ca acest lucru este probabil. Doar 16% dintre intervievati sunt mai sceptici din acest punct de vedere.

Prima masura pe care ar trebui sa o ia Iohannis in calitate de presedinte al Romaniei, in opinia celor mai multe dintre persoanele intervievate, face referire la crearea locurilor de munca — 15,2%.

Urmatoarea masura considerata prioritara de o proportie semnificativa a intervievatilor este combaterea coruptiei — 13,9%.

Prima tara pe care ar trebui sa o viziteze noul presedinte dupa investire este Germania, in opinia a aproximativ 40% dintre persoanele intervievate. Alti 10% considera ca prima tara vizitata ar trebui sa fie Statele Unite ale Americii, iar 7% mentioneaza Republica Moldova.

Pe de alta parte, unul din doi romani este de parere ca proiectele lui Traian Basescu nu ar trebui continuate de Klaus Iohannis; in acelasi timp, 40% dintre participantii la studiu sunt de parere ca noul presedinte al Romaniei ar trebui sa continue aceste proiecte, iar 12% nu pot da un raspuns.

Continuarea proiectelor lui Traian Basescu este sustinuta in proportie mai ridicata de catre barbati, tineri, persoane cu studii superioare, din mediul urban si de catre votantii lui Klaus Iohannis. Dintre cei care sunt de parere ca proiectele lui Basescu ar trebui duse mai departe de catre Iohannis, cei mai multi amintesc reforma justitiei si combaterea coruptiei. Aceste doua aspecte sunt urmate de proiectele legate de imbunatatirea sau mentinerea relatiilor externe, precum si de reducerea numarului de parlamentari si de imbunatatirea infrastructurii.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor intervievate nu stiu ce proiecte ale presedintelui Traian Basescu ar trebui continuate de Klaus Iohannis, adauga IRES.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole