Peste jumatate din farmacii risca sa nu se poata conforma normelor de autorizare si functionare propuse de Ministerul Sanatatii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste jumatate dintre farmaciile din Romania risca sa nu se poata conforma normelor de autorizare si functionare propuse de Ministerul Sanatatii, imediat dupa intrarea in vigoare a acestora, a estimat, luni, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Razvan Prisada, informeaza AGERPRES.

In cadrul unei dezbateri organizate la sediul Ministerului Sanatatii pe marginea proiectului de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 962/2009 pentru aprobarea normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea farmaciilor si drogheriilor, reprezentantii farmacistilor au atras atentia asupra modificarilor de norme referitoare la spatiu, in speta la obligativitatea existentei unui vestiar ca incapere de sine statatoare.

“Ca sa pot sa creez un spatiu nou trebuie sa iau de undeva, pentru ca nu pot sa construiesc deasupra farmaciei. Normele de compartimentare a unui spatiu care deja exista nu se pot modifica din mers. Se doreste aplicarea lor? Da, sa se aplice de acum incolo, la autorizari. (…) Aveti in vedere ca modificarea aceasta de spatiu pe care o impune Ministerul Sanatatii… la doua constatari de neregularitate — ar insemna sa se suspende autorizatia. Imi fac o idee aproximativa: eu zic ca mai mult de jumatate din farmaciile din tara nu au cum, in secunda doi, sa se conformeze acestor norme”, a precizat Prisada, intr-o declaratie acordata presei.

Presedintele Colegiului Farmacistilor Brasov, Mirela Zamfirescu, a declarat ca in cadrul farmaciilor deja autorizate, compartimentarea a fost facuta, iar crearea unui loc special pentru vestiar ar presupune investitii, greu de suportat pentru o unitate din mediul rural. In plus, exista farmacii cu un singur angajat, in cazul carora nu se justifica amenajarea unui vestiar ca incapere de sine statatoare.

“Eu functionez ca si farmacie din 2003, dupa normele intrate in vigoare atunci. Acum, conform art. 20, al. g. — vestiarul trebuie sa fie incapere de sine statatoare, iar aceasta este considerata deficienta critica. La doua controale ale DSP-ului, farmacia mea trebuie inchisa. (…) Nu este corect. Aceste norme nu trebuie aplicate retroactiv”, a spus ea.

Razvan Prisada a explicat ca un alt motiv de nemultumire consta in mutarea inspectiilor de autorizare si supraveghere a functionarii farmaciilor de la Directia Farmaceutica si Dispozitive Medicale (din cadrul Ministerului Sanatatii) la directiile de sanatate publica judetene.

“Nu exista personal pregatit la nivelul DSP-urilor, nu avem — din cate stiu eu — decat patru farmacisti angajati in DSP-uri la nivelul intregii tari. (…) Suntem pentru reglementarea modului in care inspectia farmaceutica trebuie facuta, dar ea trebuie stabilita clar: ce norme trebuie facute, de catre cine trebuie facute si trebuie sa existe personalul instruit sa faca asta. Nu poti sa iei nici macar un farmacist, cu minim doi ani vechime, si sa il pui sa inspecteze unitati care functioneaza de 20 de ani, in conditiile in care nu te-ai asigurat ca el este pregatit si intelege ce trebuie sa faca”, a subliniat el.

Un alt subiect abordat in cadrul dezbaterii a fost colectarea medicamentelor expirate de la pacienti, in contextul in care unii farmacisti au precizat ca pastrarea acestor produse in acelasi depozit cu cele noi ar duce la aparitia infectiilor nosocomiale.

“Colegii nostri au cerut acum reglementarea — credem noi ca ar fi important si cu acceptul si colaborarea Ministerului Mediului — a situatiei acestor medicamente, returnate de la pacienti, neutilizate, expirate, deteriorate sau distruse, care pot fi contaminate microbian — pentru ca le-au folosit oameni bolnavi. In toata lumea civilizata aceste lucruri se pot face si prin intermediul farmaciei, dar nu in modul in care este la noi acum si nici macar acesta nu e dus pana la capat. Nu pot sa le duc in depozit, sa le pun langa medicamentele care vor ajunge la pacientii nostri”, a explicat Prisada.

Subsecretarul de stat in MS Dan Octavian Alexandrescu a precizat ca reprezentantii ministerului vor analiza observatiile facute si ca inainte de publicarea ordinului in Monitorul Oficial ar mai putea fi organizata o discutie punctuala pe textul respectiv.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2