Peste jumatate din rezervele subterane de apa ale planetei se epuizeaza rapid

secetaPeste jumatate din rezervele subterane de apa din lume se epuizeaza in ritm alert, potrivit unui studiu aparut marti in revista ‘Water Resources Research’, elaborat pe baza datelor obtinute de sateliti ai Agentiei spatiale americane (NASA), informeaza EFE miercuri citata de Agerpres.

In perioada 2003-2013, din cele 37 mari rezerve subterane de apa ale planetei, 21 au pierdut cantitati de apa mai mari decat cele pe care le-au primit. Iar in cazul a 13 dintre cele 21, nivelul apei a scazut considerabil.

Situatia este ‘destul de critica’, avand in vedere ca aceste rezerve subterane asigura 35 % din apa folosita de omenire, a apreciat Jay Famiglietti, cercetator la NASA si la Universitatea California.

‘Data fiind viteza cu care consumam rezervele mondiale de apa subterana, este nevoie de un efort global pentru a stabili cantitatea care ne ramane’, a atras el atentia.

Datorita datelor furnizate in cadrul misiunii ‘Gravity Recovery and Climate Experiment’ (GRACE) a NASA, oamenii de stiinta au descoperit ca rezervele subterane de apa cele mai amenintate se gasesc in zone sarace si suprapopulate, precum India, Pakistan si nordul Africii.

Schimbarile climatice si cresterea populatiei vor contribui la accentuarea acestui fenomen ingrijorator, avertizeaza expertii. Un exemplu in acest sens este statul american California, care inregistreaza cel de-al patrulea an consecutiv de seceta pronuntata. In aceasta regiune, 60 % din necesarul de apa se obtine din rezervele subterane, prin comparatie cu media, care este de 40 %.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1