Peste un milion de venezueleni au venit in Columbia in 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste un milion de venezueleni au ajuns in Columbia in primele noua luni ale lui 2018, fugind din tara lor in criza, in timp ce 676.000 au plecat spre alte state, a anuntat miercuri Autoritatea pentru migratie columbiana, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

“Intre lunile ianuarie si septembrie 2018, peste un milion de venezueleni au intrat pe teritoriul columbian, in timp ce peste 676.000 au plecat spre tari terte, in principal Ecuador, Peru, Chile, SUA si Mexic”, a precizat Migracion Colombia intr-un comunicat.

Exista peste 1,032 milioane de venezueleni in Columbia, dintre care 573.000 cu sedere legala, 217.000 in situatie nereglementata si 240.000 in curs de legalizare, potrivit acestui comunicat.

“Situatia migrantilor venezueleni este mult mai mult decat o simpla cifra”, a spus directorul Migracion Colombia, Christian Krüger, citat in comunicat.

Potrivit ONU, aproape 1,9 milioane de persoane au parasit Venezuela din 2015, fugind de criza economica si politica. In fiecare zi, circa 5.000 de cetateni pleaca din statul cu mari resurse petroliere, ceea ce face ca aceasta sa fie cea mai importanta stramutare de populatie din istoria recenta a Americii latine.

Presedintele columbian Ivan Duque a apreciat la sfarsitul lui septembrie ca sosirea a un milion de migranti venezueleni ar putea costa in acest an 0,5% din PIB-ul national, respectiv 1.348 milioane de dolari. El a avertizat ca Columbia nu poate face fata de una singura acestei situatii.

Nedorind sa recunoasca acest val de migratie, presedintele venezuelean Nicolas Maduro a cerut ONU “sa-si justifice” statisticile.

Relatiile intre Columbia si Venezuela sunt practic inghetate din timpul mandatului fostului presedinte columbian Juan Manuel Santos (2010-2018).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2