Petre Daea: Relatia cu beneficiarii nostri are sens unic: de la AFIR catre beneficiar

Reclame home 1
Reclame home 1

Stadiul implementarii PNDR 2020 si nivelul absorbtiei efective a fondurilor nerambursabile au fost analizate vineri intr-o videoconferinta sustinuta de ministrul Agriculturii, Petre Daea, alaturi de directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, cu personalul de conducere de la nivel central, regional si judetean al institutiei, informeaza AGERPRES.

” (…) Va reamintesc ca relatia cu beneficiarii nostri are un sens unic: de la AFIR catre beneficiar. Trebuie sa fiti in sprijinul rezolvarii problemelor pe care fermierii le au. De asemenea, va rog sa faceti analize interne concrete asupra greutatilor pe care le intampinati sau a disfunctionalitatilor care ar putea sa apara in implementarea proiectelor contractate”, a precizat Petre Daea.

Discutiile au fost axate pe analiza stadiului implementarii si pe nivelul absorbtiei efective a fondurilor nerambursabile, dar si pe identificarea solutiilor concrete pentru accelerarea platilor si a procesului de derulare a proiectelor, din momentul depunerii si pana la ultima transa de rambursare a platilor.

La randul sau, Adrian Chesnoiu a afirmat ca platile efectuate pana in prezent, peste 52% din totalul fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei, scade riscul dezangajarii in viitor a acestor fonduri.

„Am analizat in primul rand stadiul platilor efectuate de la inceputul acestui an si va pot spune ca am depasit 514 milioane de euro, atingandu-ne obiectivele stabilite. Ii asteptam pe toti beneficiarii cu care am incheiat contracte si rog colegii de la CRFIR si OJFIR sa le acorde sprijinul necesar pentru a depasi eventualele blocaje birocratice, astfel incat sa putem atinge obiectivele financiare asumate pana la sfarsitul acestui an.

Valoarea mare a platilor efectuate duce la un grad semnificativ de absorbtie a PNDR 2020, peste 52% din totalul fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei, ceea ce scade implicit riscul dezangajarii in viitor a acestor fonduri (…)”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

AFIR a semnat pana in prezent 54.438 de contracte de finantare aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (incluzand si contractele de finantare preluate prin procedura de tranzitie dintre Programe), valoarea totala a acestor proiecte fiind de aproximativ 4,67 de miliarde de euro.

Pentru proiectele de investitii si pentru platile compensatorii, beneficiarii PNDR au incasat fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 4,63 de miliarde de euro, de la demararea Programului si pana in prezent. Gradul de absorbtie al fondurilor europene se ridica, in acest moment, la 52,63% din alocarea totala pentru perioada de programare financiara 2014 – 2020.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole