Petre Daea: Romania se afla pe primul loc in UE la productia de miere si pe doi la numarul de familii de albine

Reclame home 1
Reclame home 1

Romania se situeaza pe locul al 2-lea in Uniunea Europeana, dupa Spania, ca numar al familiilor de albine si pe primul loc la productia de miere, a afirmat, sambata, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la conferinta ‘Apicultura in context european si mondial’, informeaza AGERPRES.

„In ultimii ani sectorul apicol din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa datorita programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau national astfel incat, in prezent am ajuns sa ne situam pe locul al 2-lea in Uniunea Europeana, dupa Spania, ca numar al familiilor de albine si pe primul loc la productia de miere. Prin accesarea acestor programe, apicultorii au putut achizitiona material biologic cu valoare certificata, cutii si utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activitati in vederea obtinerii de produse competitive, atat pe piata interna, cat si la export”, a spus Petre Daea.

El a mentionat ca albinele furnizeaza un serviciu esential pentru agricultura moderna si ca sunt responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare.

„Incercati sa va imaginati lumea fara mere, pere, citrice, morcovi, struguri, masline, rosii ori migdale sau o primavara lipsita de florile campului. Circa o treime din culturile de legume, fructe si flori din zonele temperate depind de serviciile albinelor, iar daca extindem aceasta abordare spre tropice, aproape toate plantele cu flori depind de insectele polenizatoare. Asadar, albinele joaca un rol important in viata noastra, iar serviciile lor sunt gratuite. Pe de alta parte, datorita rolului socio-economic si stiintific, apicultura este o activitate care contribuie la dezvoltarea spatiului rural”, a aratat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a mentionat ca Romania acorda o atentie deosebita sectorului apicol din punctul de vedere al agriculturii, al protectiei plantelor si al agriculturii sustenabile, deoarece albinele au un impact mare asupra echilibrului ecologic. Totodata, se are in vedere asigurarea functionarii integrate a tuturor sectoarelor, dar si sustinerea programelor de sprijin, de cercetare, inovare si de educatie pentru sectorul apicol, pentru a se asigura ca apicultura face parte in continuare din productia agricola.

Petre Daea a participat sambata la conferinta ‘Apicultura in context european si mondial’, eveniment realizat in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimentul, organizat cu prilejul ‘Zilei Mondiale a Albinei”, isi propune sa evidentieze importanta polenizatorilor pentru umanitate si pentru intregul ecosistem, asupra necesitatii dezvoltarii sectorului apicol in contextul schimbarilor climatice, precum si rolul crucial al acestora in cresterea randamentului culturilor.

Principalele subiecte ce vor fi dezbatute vizeaza situatia sectorului apicol precum si importanta acestuia in context european si mondial, sanatatea albinelor, apicultura ecologica in Romania, sprijinul FAO pentru apicultura durabila.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins in anul 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine.

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit datelor ACA, in ultimii 2-3 ani, consumul de miere a inregistrat o crestere de 15%, pana la 550 de grame pe locuitor pe an, insa si in aceste conditii Romania se afla tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arata ca romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Din pacate, tot din cifrele statistice, se vede ca romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole