Petre Daea: Soiurile romanesti castiga teren, sunt tomate mai gustoase si preferate de consumatori

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Soiurile romanesti de rosii castiga tot mai mult teren deoarece sunt mai gustoase si preferate de consumatori, a declarat sambata ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, relateaza Agerpres.

“Suntem la inceput cu promovarea soiurilor romanesti. Am fost la Buzau, cu cateva saptamani in urma, unde intr-o armonie perfecta intre cercetare si producatori am putut constata ca aceasta preocupare s-a dezvoltat la nivelul tarii, din ce in ce mai multe soiuri. Anul trecut s-au validat, s-au omologat 14 soiuri la Buzau si in alte zone ale tarii – la Suceava, in partea de sud, la Izbiceni, la Poiana Mare sunt preocupari in aceasta directie – si soiurile romanesti din ce in ce mai mult castiga teren, si pe buna dreptate, pentru ca sunt tomate mai gustoase si preferate de consumatori”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a aratat ca si in Piata Cuza Voda din Targu Mures, in care s-a aflat intr-o vizita, au existat producatori care i-au spus ca nu au reusit sa realizeze productia intreaga prevazuta pentru ciclul I in programul de tomate, din cauza vremii reci. El a adaugat ca le-a spus acestora ca legea le permite sa realizeze productia restanta in ciclul al doilea.

“Legea prevede acest lucru, ca daca nu poti sa realizezi in ciclul I cele doua tone. Poti sa completezi in ciclul II cele doua tone, diferenta de productie pana la doua tone, in asa fel incat sa poti beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri patrati, care inseamna un ajutor deosebit dat de Guvern pentru oamenii acestia care lucreaza foarte mult si se straduiesc sa obtina productii foarte bune. Ati observat si dumneavoastra ce tomate deosebite aveau si vedem, ne intalnim cu rosiile romanesti. Pana acum trei ani cautai mult si nu gaseai tomate romanesti, iata ca acum mesele sunt pline de la un loc la altul, fie ca sunt din partea de sud a tarii, fie ca sunt oamenii de aici. (…) Suntem alaturi de munca lor si, in respect fata de aceasta munca, le asiguram subventiile la timp. Si, iata, in aceasta perioada, noi in Romania avem in jur de 20.000 de producatori de tomate, fata de 8.000 cat au fost la inceputul programului, in 2017. Este un succes pe care il conservam ca atare si il dezvoltam in perspectiva, stiindu-se ca anul viitor va continua acest program’, a subliniat Petre Daea.

El si-a exprimat speranta sa fie cat mai multi producatori inscrisi in acest program de incurajare a cultivarii tomatelor, iar consumatorii sa aiba tomate tot timpul anului si sa poata beneficia de rezultatele muncii producatorilor romani, care obtin produse foarte bune si gustoase.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a cumparat din Piata Cuza Voda din Targu Mures fasole verde, rosii, porumb pentru fiert, produse lactate si carnati de oaie. El a fost insotit de prefectul de Mures, Mircea Dusa.

“Am tinut cu tot dinadinsul sa vin prin piata, fiindca asa procedez, ma duc in piata sa stau de vorba cu producatorii, sa cumpar ceea producatorii prezinta. Aici, intr-o piata bogata si ieftina, m-am intalnit cu producatori din partea de sud a tarii, dar si cu cei din zona, cu diverse produse foarte bune si la un pret convenabil pentru consumatori. Mi-au spus ca sunt multumiti, altii mi-au spus ca exista inca acea concurenta intre cei care vand legume luate luate din alta parte, cu alte cuvinte, intre comerciant si producator. Tot timpul au fost aceste dispute si tot timpul cautam sa le reglam in asa fel incat (…) consumatorul sa castige. (…) Si la producatori si la comercianti am vazut produse proaspete si foarte bune”, a precizat Daea.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2