Petro Porosenko: Ucraina este pregatita sa dea o riposta dura agresorului, daca el va incerca sa lanseze o ofensiva

PNL

Ucraina este pregatita sa dea o riposta militara dura agresorului daca acesta va incerca sa lanseze o ofensiva in estul tarii, unde armata ucraineana lupta impotriva separatistilor prorusi, sustinuti de Moscova, conform autoritatilor ucrainene, a declarat joi presedintele ucrainean Petro Porosenko intr-un discurs sustinut inaintea unei parade militare in centrul Kievului, cu ocazia celei de-a 26-a aniversari a independentei Ucrainei, relateaza agentia de presa Unian, informeaza AGERPRES.

“Ucraina este pregatita sa dea un raspuns militar dur agresorului in cazul incercarilor sale de a lansa o ofensiva. Cu toate acestea, plecam de la prioritatea modului pasnic, diplomatic, politic si legal de intoarcere a Donbasului si Crimeii”, a subliniat presedintele ucrainean.

Agentia dpa comenteaza ca, de ziua nationala, Porosenko a aruncat cu vitriol in directia Rusiei, denuntand acest stat vecin drept un stat ocupant. Referindu-se la o lupta purtata in urma cu trei ani in Donbas (estul Ucrainei), regiune aflata la granita cu Rusia, Porosenko a declarat ca armata rusa a atacat direct fortele ucrainene. ‘Cu durere deosebita amintim astazi eroii din Ilovaisk. Ei au fost atacati pervers de unitati regulate ale armatei ruse care ne-au invadat pamantul fara sa ne declare razboi, asa cum a facut-o candva Hitler’, a spus Porosenko.

In acelasi timp, Petro Porosenko a spus ca tara sa avanseaza spre o integrare deplina in NATO si in Uniunea Europeana, potrivit EFE. “Ucraina si-a ales calea, una singura: autostrada ampla euroatlantica, care duce la aderare in Uniunea Europeana si NATO”, a declarat seful statului de la o tribuna instalata in Piata Independentei din Kiev.

Referindu-se la conflictul din estul Ucrainei, Porosenko a spus ca “vietile a peste 10.000 de ucraineni (decedati in urma ostilitatilor) sunt pe constiinta agresorului”, o aluzie la Rusia, acuzata de Kiev ca sprijina cu trupe, arme si financiar separatistii din regiunile Donetk si Lugansk.

“Sunt increzator in armata noastra. Acum ea este intr-o forma mai buna ca oricand si aceasta este, intre altele, evaluarea centrelor analitice europene. Dar mai sunt multe eforturi de depus pentru a o consolida si moderniza, pentru a o aduce la o compatibilitate deplina cu standardele NATO”, a spus el.

Potrivit acestuia, Ucraina cauta si gaseste solutii asimetrice si eficiente pentru ca intr-o perspectiva istorica mai lunga sa poata tine piept armatei ruse — cea mai mare din Europa si a treia din lume.

In cazul agravarii situatiei in estul Ucrainei, Kievul dispune in prezent de o rezerva de circa 130.000 de persoane cu experienta de lupta care ar putea fi mobilizate in teatrul de actiuni, a mai spus Porosenko.

Inainte de parada militara, presedintele Petro Porosenko, impreuna cu sotia sa Marina si copiii lor, au participat la o slujba religioasa la catedrala Sf. Sofia din Kiev dedicata Zilei Independentei Ucrainei, marcata la 24 august.

La ceremoniile dedicate Zilei Independentei Ucrainei participa si noua ministri ai apararii din tari NATO, intre care si ministrul american Jim Mattis, sosit inca de miercuri la Kiev pentru a discuta despre o posibila intarire a sprijinului SUA pentru armata Kievului.

La parada militara ce a avut loc pe bulevardul Kresciatik, in centrul Kievului, au participat aproximativ 4.500 de militari ucraineni si 200 de militari din tari NATO sau partenere ale Aliantei Nord-Atlantice, inclusiv din Republica Moldova.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1