Petrol iranian: Beijingul protesteaza fata de sanctiunile americane

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

China, unul dintre principalii importatori de petrol iranian, a protestat marti fata de decizia SUA de a sanctiona tarile care continua sa cumpere titei de la Teheran, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

‘China isi exprima opozitia ferma fata de sanctiunile unilaterale ale SUA’, a declarat in fata presei purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, Geng Shuang, apreciind ca decizia americana va ‘intensifica tulburarile in Orientul Mijlociu’.

Presedintele american Donald Trump a decis sa puna capat incepand cu 2 mai derogarilor care permiteau unui numar de opt piete (China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia si Grecia) sa importe titei din Iran pentru ‘a aduce la zero exporturile’ Teheranului si a ‘priva regimul (iranian) de principala sa sursa de venit’, a anuntat luni Casa Alba.

Aceasta masura, care a provocat un salt al pretului la petrol, se anunta deosebit de delicata pentru Beijing, angajat in negocieri complexe comerciale cu administratia Donald Trump si, in mod traditional, unul dintre primii clienti ai Teheranului.

Potrivit agentiei specializate S&P Global Platts, Iranul a exportat in medie 1,7 milioane de barili de titei pe zi in luna martie, dintre aproape 628.000 in China.

‘China indeamna SUA sa-i fie respectate interesele si preocuparile’, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez.

Fara sa precizeze daca Beijingul va suspenda sau nu importurile sale de titei iranian, Geng a adaugat ca China va continua sa ‘protejeze drepturile legitime ale companiilor chineze’.

‘Masura luata de Statele Unite va intensifica doar tulburarile in Orientul Mijlociu si de pe piata energetica internationala’, a avertizat diplomatul chinez, citat de agentia franceza de presa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *