Phenianul pare sa-si mareasca stocurile de uraniu in scop militar 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

coreea de nordImagini prin satelit au aratat ca Phenianul pare a fi in curs sa-si sporeasca capacitatile de extractie a uraniului, probabil in scopul de a-si creste stocurile de materii fisionabile cu utilitate militara, potrivit unui specialist in neproliferare citat de AFP, transmite Agerpres.

Aceste noi imagini arata ca Phenianul a inceput sa renoveze o uzina in care minereul de uraniu este transformat in concentrat (yellowcake), prima etapa in productia de uraniu imbogatit, a explicat Jeffrey Lewis, specialist in controlul armamentului, in cadrul Institutului de Studii Internationale din Monterey, SUA.

‘Aceasta sugereaza ca Phenianul are intentia de a extrage si transforma o cantitate semnificativa de uraniu, care ar putea servi drept combustibil in vederea cresterea stocului de arme nucleare’, a notat Lewis, intr-un studiu publicat miercuri seara pe 38North, site-ul Institutului americano-coreean al Universitatii Johns Hopkins.

Concentratul de uraniu ar putea servi, de asemenea, la productia de combustibil pentru un reactor experimental cu apa usoara, la complexul nuclear din Yongbyon, Coreea de Nord.

Anterior, specialisti ai revistei britanice IHS Jane’s au estimat, in baza altor imagini prin satelit, ca Phenianul ar putea dispune de un al doilea centru de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, la Yongbyon.

Coreeea de Nord a desfasurat trei teste nucleare, in 2006, 2009 si 2013, iar programul sau de dezvoltare a rachetelor balistice este foarte activ.

Intr-un raport recent, cercetatori americani au estimat ca Phenianul pare pregatit sa-si dezvolte programul nuclear in urmatorii cinci ani si, potrivit unui scenariu mai pesimist, ar putea dispune de 100 de arme nucleare pana in 2020.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2