Phenianul si Beijingul confirma vizita lui Kim Jong Un in China

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Postul oficial de radio din Coreea de Nord a confirmat miercuri ca liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a efectuat o vizita la Beijing, la invitatia presedintelui chinez Xi Jinping, informeaza Yonhap. Si Xinhua a relatat pe larg despre dialogul intre cei doi sefi de stat, informeaza AGERPRES.

Cu aceasta ocazie, Kim a confirmat pentru prima oara personal intentia sa de a se intalni cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Kim Jong Un s-a aflat in China, intr-o vizita neoficiala, de duminica pana miercuri, impreuna cu sotia sa, Ri Sol Ju, si cu Choe Ryong Hae, oficial de rang inalt din Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord, precizeaza Yonhap. A fost prima deplasare peste hotare a liderului nord-coreean de la preluarea puterii in 2011. Evenimentul a avut loc in contextul pregatirilor pentru intalniri ale lui Kim cu presedintii Coreei de Sud si Statelor Unite, Moon Jae-in si Donald Trump, in aprilie, respectiv in mai.

La Beijing, Kim a sustinut ca Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC) este hotarata sa transforme legaturile inter-coreene intr-o relatie de reconciliere si cooperare, informeaza agentia chineza de presa Xinhua. „Problema denuclearizarii peninsulei coreene poate fi rezolvata daca Coreea de Sud si Statele Unite raspund eforturilor noastre cu bunavointa, creeaza o atmosfera de pace si stabilitate, luand in acelasi timp masuri progresiste si sincronizate pentru realizarea pacii”, citeaza agentia din declaratiile liderului nord-coreean. RPDC este dispusa sa dialogheze cu SUA si sa participe la un summit bilateral, a declarat el.

Xinhua relateaza ca dialogul intre presedintele Xi si liderul nord-coreean a avut loc la Marea Sala a Poporului din Beijing. Xi si sotia sa au oferit si un banchet in onoarea oaspetilor din Coreea de Nord.

Agentia de stiri chineza mentioneaza si intalniri ale lui Kim – ale carui functii oficiale sunt de presedinte al Partidului Muncitorilor si al Comisiei pentru Afaceri de Stat din tara sa – cu premierul Chinei, Li Keqiang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), cu Wang Huning, membru al aceluiasi comitet si al secretariatului PCC, si cu vicepresedintele Wang Qishan.

Presedintele Xi Jinping a aratat ca vizita lui Kim Jong Un este expresia inaltei importante acordate relatiilor dintre cele doua tari si dintre partidele respective, cultivate cu grija de generatiile anterioare de lideri de la Beijing si Phenian, mai arata Xinhua, care detaliaza felicitarile si expresiile de sustinere reciproce.

In privinta peninsulei coreene, Xi a afirmat ca China adera in continuare la obiectivul denuclearizarii, pacii si stabilitatii si la ideea rezolvarii problemelor prin dialog si consultari.

Stiri neconfirmate oficial despre vizita lui Kim Jong Un la Beijing au circulat in presa occidentala si la Seul de duminica pana marti.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2