Piata bunurilor de folosinta indelungata a urcat la 2,55 miliarde euro

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Piata bunurilor de folosinta indelungata a atins, anul trecut, 2,55 miliarde de euro, in Romania, in crestere cu 9,2% comparativ cu anul precedent, reiese din studiul GFK Temax remis, marti, AGERPRES.

Pe de alta parte, piata IT a consemnat cel mai semnificativ declin, de 15,1%, si a ajuns la 419 milioane euro.

“Camerele web si mouse-urile au fost singurele categorii IT care au inregistrat evolutii pozitive. Tabletele au scazut cel mai mult, urmate de sistemele de tip desktop si laptopuri”, se arata in document.

Piata foto a consemnat un declin de 14,6%, ajungand la 25 milioane euro, iar piata de imprimante, multifunctionale si consumabile a scazut cu 3,5%, la 64 milioane euro.

Cresteri semnificative, de peste 20 de procente, au fost la electronice, care au generat vanzari de 463 milioane euro, electrocasnice mari (577 milioane euro) si electrocasnice mici (178 milioane euro).

La electronice, televizoarele cu dimensiuni si rezolutii superioare ale ecranelor se afla pe trend ascendent, boxele mici si boxele cu sistem de andocare au inregistrat cea mai mare rata de crestere, urmate de sistemele Audio. Pe de alta parte, sistemele video si de inregistrare, impreuna cu sistemele de navigare auto, au continuat sa scada.

In ceea ce priveste electrocasnicele mari, piata a incetinit ritmul de crestere in T4 2016.

“2016 s-a incheiat cu o crestere de doua cifre, toate categoriile aflandu-se in trend pozitiv. Majoritatea categoriilor au suferit eroziuni de pret in 2016, cu toate ca a crescut interesul consumatorilor pentru produse cu specificatii superioare”, mentioneaza sursa citata.

La electrocasnice mici, campania Black Friday a generat vanzari mai mari pentru toate categoriile de produse, cu impact considerabil pentru aspiratoare si aparate pentru prepararea bauturilor calde.

“Atat aspiratorele cilindrice fara sac, cat si alte segmente de nisa (de exemplu aspiratoare verticale, aspiratoare roboti) au avut o evolutie foarte buna. Aparatele de ingrijire a parului au inregistrat cele mai scazute evolutii in T4, avand si eroziuni de pret considerabile. Cererea pentru cele mai importante subcategorii a scazut in T4 2016 comparativ cu T4 2015”, informeaza GFK Temax.

Piata Telecom a crescut cu 12%, la 824 milioane euro, anul trecut, inregistrandu-se o crestere semnificativa pe segmentul de telefoane cu ecrane mari.

“Segmentul de casti cu microfon a continuat sa aiba rate de crestere de doua cifre, ceea ce a contribuit la evolutia intregii categorii Telecom. Rata de crestere pentru telefoanele inteligente a incetinit in T4”, se mai spune in document.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2