Piata petrolului va fi mult mai echilibrata in 2016

Reclame home 1
Reclame home 1

petrol-poluarePiata mondiala a petrolului ar trebui sa fie mai echilibrata anul viitor deoarece China si statele in curs de dezvoltare si-au majorat consumul de titei, in timp ce furnizarea gazelor de sist din America de Nord si din alte regiuni a crescut intr-un ritm mai lent, se arata in raportul lunar al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), publicat luni, transmite Reuters citata de Agerpres.

Cererea mondiala de titei va creste cu 1,34 milioane de barili pe zi (bpd) in 2016, fata de un avans de 1,28 milioane de barili pe zi anul acesta. Astfel, productia OPEC va fi mai ridicata decat cea a statelor care nu sunt membre ale cartelului si din zacamintele de gaze condensate, avand ca rezultat o piata mult mai echilibrata, se arata in raportul OPEC.

Anul viitor, cererea pentru titeiul produs in statele membre OPEC ar urma sa creasca cu 860.000 bpd, la 30,07 milioane bpd. OPEC a redus estimarea pentru acest an pana la 29,21 milioane bpd.

Furnizarea de titei din statele care nu sunt membre ale cartelului ar urma sa creasca cu doar 300.000 bpd in 2016, fata de un avans de 860.000 bpd previzionat pentru acest an. Productia din SUA, unde sunt exploatate gazele de sist, va inregistra un ritm de crestere mult mai modest anul viitor, de 330.000 bpd, fata de 930.000 bpd asteptat in acest an, se arata in raportul OPEC.

De asemenea, OPEC estimeaza ca in iunie productia statelor care sunt membre ale cartelului a crescut cu 283.000 bpd, la 31,38 milioane bpd.

Luni, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna august era in scadere cu 1,24 dolari, pana la 57,49 dolari, in timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de titei light sweet crude (WTI) era in scadere cu 0,91 dolari, pana la 51,83 dolari.

In iunie, ministrii din tarile membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis sa mentina plafonul oficial de productie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi.

In conditiile in care pretul petrolului si-a revenit cu aproape o treime dupa ce in luna ianuarie a coborat pana la 45 de dolari per baril, cel mai mic pret din ultimii sase ani, ministrii OPEC au considerat ca nu exista motive sa modifice o strategie care pare sa fi relansat consumul mondial si a pus o frana in calea progreselor realizate de SUA in domeniul petrolului si gazelor de sist.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole