Piatra de temelie pusa la biserica primului asezamant monahal ortodox din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

schitDuminica, 15 mai 2016, Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica Schitului „Schimbarea la Fata a Domnului”, situat în zona spitalului TBC. Este primul asezamant monahal orthodox din municipiul resedinta de judet.

Schitul este situat intr-un loc mirific, iar la slujba de sfintire s-au rugat in genunchi, impreuna cu Arhiereul, cateva sute de credinciosi, pentru ca noua biserica sa fie un loc sfant si sfintitor, inspre folosul baimarenilor. Potrivit informatiilor furnizate de catre Episcopia Maramuresului si Satmarului, inca din 2001, o familie din Baia Mare, care doreste sa-si pastreze anonimatul, a oferit, sub padurea din partea de nord a dealului ce străjuieste municipiul Baia Mare, un loc pentru a se construi pe el o manastire. De atunci, la vecernia din Duminica Tuturor Sfintilor, sobor de preoti, cantareti si credinciosi, in frunte cu preot dr. lect. univ. Vasile Borca, urca pe cararuia abrupta de deasupra Spitalului TBC pentru a ajunge la manastire, deoarece cu masina nu se putea ajunge.

In anul 2010, au fost incheiate actele de donatie, a fost numit, cu binecuvantarea P.S. Iustin Sigheteanul, un preot slujitor, parintele Gheorghe Stirb, si au inceput lucrarile de acces de pe strada Viilor, s-a construit un mic paraclis in care se slujeste si azi. In 2013, lucrarile au fost preluate de Centrul Eparhial, sub directa indrumare a P.S. Iustin Sigheteanul, care a numit aici stareta pe monahia Tatiana Tomos, iar ca slujitor pe preotul Claudiu Ciascai. In aceeasi toamna au inceput lucrarile la casa monahala, construita din lemn, in stil maramuresean, care adaposteste paraclisul, 5 chilii, trapeza. S-a stabilit hramul sfantului locas: „Schimbarea la Fata a Domnului”, praznic imparatesc, care se tine in 6 august in fiecare an.

Pentru a ajunge la sfantul locas se poate merge cu masina pe strazile Iuliu Maniu, pana la EON Gaz, Tudor Vladimirescu – George Pop de Basesti – strada Viilor (pană la manastire). Pe jos, traseul este pe strada Victor Babes, apoi pe strada Sanatatii si pe carare pana sus la schit.

In data de 15 mai 2016, a fost sfintit locul pentru biserica ce se va inalta aici, cu fundatie din piatra si structura de zid cu pridvor si acoperis de lemn in stil maramuresean. Ansamblul monahal va mai cuprinde un Altar de Vara, un centru cultural-spiritual, un turn clopotnita, un corp pentru chilii, fantana si locuri de parcare.

FOTO:episcopiammsm.ro

Cezar TUDOR

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. mmm

    Nu am nimic cu biserica, chiar practic uneori … poate cu anumiti prelati care fac politica pe bani murdari … stiti voi la cine ma refer … si chiar consider ca poporul asta prima data trebuie sa se reformeze moral, desi vad ca biserica nu prea reuseste asta … ceea ce vreau sa spun e ca as vrea sa vad si eu mai mult ca se strang bani pentru o reabilitare de camin de copii, sau de sectie de spital pentru copii cu probleme mari de sanatate, sau ca se aloca bani pentru integrarea lor in societarte … lista e lunga … parca prea multe biserici, totusi … o sa zica cineva ca si biserica ajuta, si eu o sa zic ca da, dar nu e acelasi lucru …

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2