PICCJ: CSM i-a confirmat procurorului general ca in dosarul sau nu exista o solutie de clasare referitor la Iohannis

Reclame home 1
Reclame home 1

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a confirmat procurorului general Augustin Lazar ca in dosarul pe care l-a depus pentru candidatura la functie nu exista o solutie de clasare intr-un dosar in care era implicat presedintele Klaus Iohannis, dupa ce a solicitat sa i se comunice oficial acest lucru, informeaza AGERPRES.

„In niciun caz nu se poate interpreta ca prin depunerea unei anumite solutii intre cele 10 lucrari solicitate de C.S.M. s-ar urmari influentarea Presedintelui Romaniei, aceste lucrari nefiind inaintate acestuia. Pentru lamurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. sa-mi comunice oficial daca la dosarul meu de candidatura exista o astfel de solutie de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul ca nu exista, urmand sa primesc in zilele urmatoare si raspunsul in scris. Solicitarea am formulat-o catre C.S.M. intrucat gestioneaza dosarele profesionale ale magistratilor, in conformitate cu legea si in virtutea rolului de garant al independentei justitiei”, afirma procurorul general intr-un mesaj dat publicitatii vineri, privind documentele depuse in procedura de numire in functie.

Procurorul general al PICCJ a facut aceste precizari in legatura cu afirmatiile ministrului Justitiei privind depunerea in mapa de candidatura a unei rezolutii de clasare a dosarului Presedintelui Romaniei.

Potrivit acestuia, in conformitate cu prevederile CSM, pentru numirea in functia de procuror general al PICCJ se depun de catre candidat si un numar de 10 lucrari intocmite in functia de judecator sau procuror, care sunt analizate de Sectia pentru procurori si care sunt destinate exclusiv obtinerii avizului pentru numire.

„In conformitate cu dispozitiile art. 21 ind.1 din Hotararea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea „Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator”, pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea emiterii avizului Sectiei pentru procurori, se depun de catre candidat si un numar de 10 lucrari intocmite in functia de judecator sau procuror. Aceste lucrari se analizeaza de catre Sectia pentru procurori din cadrul C.S.M. in scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, si anume: capacitatea de analiza si sinteza, coerenta in exprimare, argumentarea din punct de vedere al claritatii si logicii, evitarea expunerii si detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului intr-o forma clara si concisa, analiza si interpretarea probelor, precum si modul in care au fost aplicate jurisprudenta C.E.D.O. si C.J.U.E. daca a fost cazul. Lucrarile sunt solicitate de catre C.S.M. prin regulament si sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire. Ulterior, catre Presedintele Romaniei sunt inaintate propunerea ministrului justitiei, hotararea motivata a Sectiei pentru procurori din cadrul C.S.M. si C.V.-ul candidatului”, arata procurorul general in mesajul transmis de Biroul de informare si relatii publice din cadrul PICCJ.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole