Pictorii de biserici si iconarii, cinstiti in Baia Mare. Icoana facatoare de minuni la Catedrala Episcopala

PNL

In acest weekend, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin al Maramuresului si Satmarului, a participat la inaugurarea ciclului de evenimente care se vor desfasura in Eparhie in cadrul “Anului Omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor si pictorilor bisericesti” declarat in Patriarhia Romana. Potrivit episcopiammsm.ro, evenimentul care deschide suita de manifestari culturale si duhovnicesti este unul de anvergura, ce aduna la un loc, intr-o expozitie, icoanele a 20 pictori de biserici si iconari din tara, care au pictat locasuri de cult in Episcopia Maramuresului si Satmarului.

“Expozitia de icoane poarta un titlu foarte inspirat: „Chipuri din veac in veci” si este prilejuita de sarbatorirea Duminicii Ortodoxiei, care este inchinata cinstirii Sfintelor Icoane. Expozitia este găzduita in spatiul Muzeului Episcopiei, din Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, care adaposteste si colectia de carte veche, imbinand astfel in mod fericit in fata vizitatorilor cuvantul lui Dumnezeu din cărtile sfinte cu chipul lui Dumnezeu si al Sfintilor Sai de pe icoane, dupa cum ne-a lasat sa intelegem Dumitrita Filip, muzeograful Episcopiei.

„Sfintii Parinti au randuit felul, modul, evlavia in care se zugravesc icoanele, pentru ca icoana nu este un tablou religios, icoana este un act de credinta, o marturisire de credinta. Cel ce picteaza nu face arta pentru arta, ci arta pentru Dumnezeu. Pictorii, atunci cand zugravesc icoanele, sunt sub inspiratia Duhului Sfant. Ei se roaga mult si postesc. Iconarii, cand picteaza, se lasa in grija lui Dumnezeu. Nu au ambitii ca si artistii. Artistii doresc sa-si etaleze talentul, si iscusinta, si priceperea, ca sa-si faca din numele lor un renume. Pentru ei. De aceea icoanele, unele dintre ele, prin evlavia cu care se roaga credinciosii in fata lor, devin facatoare de minuni. Evlavia credinciosilor provoaca minunea pe care o face icoana”, a explicat Intaistatatorul Eparhiei Maramuresului si Satmarului.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Rohia a sosit la Catedrala Episcopala din Baia Mare in acest weekend. Icoana va ramane in Catedrala Episcopala pana luni la amiaza, dupa care se va intoarce la locul ei de la Manastirea Rohia. Tot de la Episcopia Maramuresului si Satmarului am mai aflat ca icoana a mai fost adusa la Catedrala Episcopala in anul 2003, la tarnosirea, care a fost oficiata de patriarhii vrednici de pomenire Teoctist si Petros VII.

„Aceasta icoana a Maicii Domnului, care a ajuns la Rohia venind din Sfantul Munte Athos, pictata fiind pentru evenimentul sfintirii bisericii Manastirii Rohia, care a avut loc in 15 august 1926, a fost gandita ca Maica Domnului indurerata, sau Maica Domnului de la Cruce, imbracata in vesmant negru, a spus credinciosilor Preasfintitul Parinte Episcop Iustin. De ce? Pentru ca Maica Domnului a fost profund indurerata in Ardeal, iar icoana de la Manastirea Nicula a plans la 1700, cand s-a rupt trupul Bisericii din Ardeal prin trecerea, in mod abuziv si fortat, a unei parti dintre romani la alta credinta”

„Aceasta icoana, care are 90 de ani, a fost cea care a ocrotit vietuitorii Manastirii Rohia. Este facatoare de minuni si mult iubita de calugari si de poporul lui Dumnezeu, pentru ca s-au minunat toti, si calugarii, si autoritatile timpului, cum a reusit Maica Domnului sa se salveze in chip minunat in urma unui incendiu care a cuprins tronul pe care a fost asezata. De atunci credinciosii au socotit-o facatoare de minuni si multe minuni s-au intamplat in chip minunat in fata Icoanei Maicii Domnului”, au spus cei de la Episcopie.

FOTO episcopiammsm.ro

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2