Pierderi record de 52 miliarde de dolari la Banca Nationala a Elvetiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

dolarBanca Nationala a Elvetiei a raportat in primul semestru din 2015 pierderi record de 50,1 miliarde de franci elvetieni (52 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 16 miliarde de franci elvetieni in perioada similara din 2014, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al SNB, Walter Meier, transmit Wall Street Journal si Reuters citate de Agerpres.

Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu efectele francului puternic dupa ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% in raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elvetieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobanzi negative la depozitele in franci ale bancilor comerciale.

SNB a inregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor in valuta, in special euro, si 3,2 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor in aur, care sunt denominate in dolari.

Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a afirmat recent ca, desi nu a existat o alternativa viabila la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, moneda Elvetiei va creste moderat in lunile urmatoare.

‘SNB va ramane activa pe piata valutara, daca va fi necesar, pentru a influenta conditiile monetare’, se arata in comunicatul Bancii Elvetiei.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de crestere a economiei, dependenta de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajati in Elvetia, pe fondul asteptarilor ca aprecierea francului va afecta veniturile din export.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2