Pintea: Anul 2021, “o data rezonabila” pentru inceperea constructiei unui nou spital pe platforma Fundeni

PNL

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, este de parere ca anul 2021 reprezinta “o data rezonabila” pentru inceperea constructiei unui nou spital pe platforma Fundeni.

Prezenta luni la evenimentul de marcare a 60 de ani de la infiintarea Institutului Clinic Fundeni, Sorina Pintea a fost intrebata de jurnalisti ce le raspunde celor care au sustinut nevoia constructiei unui nou spital la Fundeni.

“Si eu am sustinut asta, prin urmare de aceea am si alocat bani Institutului C. C. Iliescu pentru un studiu de fezabilitate, astfel incât sa putem demara constructia unui nou spital. De fapt, profesorul Bubenek a transmis Ministerului Sanatatii dorinta de a face acest lucru, având in vedere ca exista mai multe probleme functionale legate de cladirea respectiva si iata s-a facut primul pas – banii alocati pentru studiul de fezabilitate. Eu am inteles ca au fost discutii mai demult legat de spitalele de pe platforma Fundeni, ca se dorea chiar crearea unei centru de transplant inima-plamân in acelasi loc. Din pacate, lucrurile acestea nu s-au materializat, dar am facut primii pasi anul acesta”, a raspuns ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a precizat ca, dupa finalizarea studiului de fezabilitate, urmeaza procedurile de licitatie pentru proiectare si executie, care dureaza aproximativ un an, motiv pentru care este de parere ca anul 2021 e “o data rezonabila” pentru inceperea constructiei unui nou spital pe platforma.

“Este vorba de finantare integrala din bugetul de stat si, de ce nu, accesarea de fonduri europene, dar in acest moment sursa de finantare e stipulata – buget de stat”, a precizat Pintea.

Ea a informat ca pentru studiul de fezabilitate au fost alocati 300.000 de lei.

“In acest moment, pentru Institutul Clinic Fundeni vorbim doar de bani pentru reparatii capitale si dotarea cu aparatura medicala. Nu s-a discutat despre o cladire noua pentru inlocuirea efectiva a cladirii Institutului Fundeni in acest moment, vorbesc doar de C. C. Iliescu”, a afirmat Pintea.

Ministrul a subliniat insa ca, dincolo de cifre, Institutul Fundeni inseamna mai presus de toate “viata, uneori si moarte si durere si fericire si bucurie”.

“Anul trecut ministerul a alocat institutului 3,2 milioane de euro pentru dotare cu echipamente medicale pentru urgenta si terapie intensiva, reparatii capitale si modernizare in cadrul proiectului de investitii cu Banca Mondiala. Anul acesta continuam investitiile in aparatura medicala, am alocat deja 10 milioane de lei si nu ne vom opri aici, dar toate acestea nu ar fi nimic fara dumneavoastra, fara cei care dati valoare acestor lucruri. (…) Eu sper ca am reinceput noi, cei care conducem destinele acestei tari, (…) sa va redam demnitatea celor din corpul medical, astfel incât pacientii sa se simta in siguranta aici, la noi acasa”, a adaugat Sorina Pintea.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a spus ca, la aniversarea celor 60 de ani de la infiintarea institutiei, isi doreste un spital nou pentru institut.

“Cred ca, dupa 60 de ani de Institut Clinic Fundeni, dupa 60 de ani in care s-a demonstrat performanta medicala in toate felurile, dupa 60 de ani in care s-au facut generatii intregi de medici si de profesori care s-au dus in toata tara si in toata lumea, cred ca putem sa ne gândim cu totii ca un act medical corect inseamna si un spital adecvat scopului acesta, deci eu cred ca, daca vrem sa vorbim in continuare de performanta, nu putem vorbi fara un spital nou si ultramodern. (…) Ministerul Sanatatii a avut o campanie de dotare si modernizare a tuturor spitalelor, ceea ce e un lucru bun si remarcabil, (…) dar cred ca, atunci când vorbim de spitale regionale, republicane, metropolitane, trebuie sa luam in calcul ca pe platforma Fundeni trebuie facut un spital. Acest spital se poate numi oricum, important e ca el sa fie facut, sa fie un spital nou, pentru ca resursa medicala ultraperformanta si ultraspecializata exista si e pacat sa nu profitam de acest lucru”, a adaugat Carmen Orban.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1