Pintea: Anul acesta vom investi masiv in unitatile sanitare

PNL

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat joi ca in acest an vor fi facute investitii masive in unitatile sanitare, astfel incat sa fie create conditiile necesare pentru ca medicii sa poata oferi pacientilor “un act medical de calitate”, investitiile constand in lucrari de constructie, extindere si reamenajare, echipamente si aparatura de inalta performanta, informeaza AGERPRES.

“Anul acesta, bugetul pentru investitii, pentru dotare al Ministerului Sanatatii este unul istoric. In 2017 a fost 170 de milioane de lei, in 2018 – 193 de milioane de lei, in 2019 – 1,1 miliarde lei. Anul acesta vom investi masiv in unitatile sanitare, astfel incat sa cream conditiile necesare pentru ca medicii sa poata oferi pacientilor un act medical de calitate.

Investitiile vor fi facute in lucrari de constructie, extindere si reamenajare necesare in unele spitale, precum si in echipamente si aparatura de inalta performanta in spitalele din tara – atat in cele din subordinea MS, cat si in cele din subordinea autoritatilor locale. Asta inseamna ca investitiile se vor face in spitalele clinice de urgenta, dar si in spitalele mici, municipale, orasenesti, care trebuie sa asigure suportul necesar spitalelor mari si sa rezolve cazurile care tin de competenta lor”, a aratat Pintea intr-o conferinta de presa.

Potrivit ei, solicitarile primite la Ministerul Sanatatii pentru finantarea investitiilor sunt analizate de o comisie constituita in acest scop, iar criteriile prin care se repartizeaza aceste fonduri sunt aprobate prin ordin de ministru.

“In afara acestor bani pe care bugetul de stat i-a alocat anul acesta pentru investitii… Guvernul Romaniei a semnat un acord cu Banca Mondiala iar din acesti bani, in perioada 2015-2018, Romania a beneficiat de fonduri totale in valoare 79 de milioane de euro, din care 47 de milioane de euro in 2018. Anul acesta sunt deja angajate investitii in valoare totala de 63 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru continuarea investitiilor pentru constructie si dotari cu echipamente unitatilor sanitare din tara”, a explicat ministrul.

Sorina Pintea a sustinut ca in acest an vor fi construite doua unitati de primiri urgente: la Oradea – in valoare de 2,8 milioane euro si la Brasov – in valoare de 2,2 milioane euro.

Totodata, tot in acest an va fi finalizat buncarul pentru radioterapie al Institutului Oncologic Cluj, in valoare de 1,1 milioane euro, iar in parteneriat cu autoritatile locale vor fi finantate proiecte tehnice, lucrari de constructii pentru dezvoltarea in continuare a retelei de radioterapie in Targu Mures, Timisoara, Iasi, Institutul Oncologic Bucuresti, in valoare de 8 milioane de euro.

“O atentie deosebita o acordam investitiilor necesare pentru dezvoltarea retelei publice de servicii necesare pacientilor oncologici. Tot in cadrul proiectului cu Banca Mondiala, vor continua achizitiile de echipamente medicale pentru dotarea spitalelor judetene, dar si a spitalelor de suport. Vor fi achizitionate echipamente de radioterapie in valoare de 20 de milioane de euro. Institutul Oncologic Bucuresti, Baia Mare si Galati vor fi dotate cu inca un accelerator liniar, dupa ce anul trecut s-au livrat si instalat primele acceleratoare. La Baia Mare a fost deja dat in folosinta primul accelerator, iar celelalte unitati sanitare din Bucuresti si Galati sunt in procedura de autorizare”, a adaugat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul a anuntat ca vor fi achizitionate echipamente “complete” de radioterapie pentru spitalele din Targu Mures, Timisoara, Institutul Oncologic Regional Iasi si Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

“Apoi vor mai fi achizitionate aparate de rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru dotarea a inca zece spitale judetene, in valoare de 6,7 milioane de euro, echipamente pentru dotarea centrelor de mari arsi – 11,7 milioane euro. As vrea sa anunt ca procedura de achizitie pentru aceste echipamente este deja finalizata. Aceste echipamente vor ajunge la Iasi si Timisoara, dar si la “Bagdasar Arseni” si “Grigore Alexandrescu”. Vor fi achizitionate, sunt deja in procedura de licitatie, echipamente pentru dotarea blocurilor operatorii in spitalele judetene, in valoare de 8 milioane de euro, si vor fi completate echipamente pentru screeningul de cancer de col uterin, in valoare de 8 milioane de euro. De asemenea, vor fi achizitionate echipamente pentru dotarea unitatilor de supraveghere si tratament al pacientilor cu afectiuni cardiace cronice – 6 milioane de euro”, a mai aratat Pintea.

Ministrul a mentionat ca pentru Spitalul Universitar, anul acesta, se va asigura finantarea pentru dotarea blocului operator central, care are 11 sali de operatie, a carui renovare si consolidare s-a incheiat in 2015 iar Institutului Oncologic din Cluj i-au fost alocati 7 milioane de lei pentru constructia unei noi cladiri pentru sectia de Hematologie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1