Pintea: Cererea de documente necesare exercitarii profesiei de asistent medical peste hotare, in scadere semnificativa

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si-a exprimat duminica, intr-un mesaj adresat cu prilejul Zilei internationale a asistentului medical, respectul fata de activitatea cadrelor medicale pentru efortul depus in asigurarea asistentei medicale, informeaza AGERPRES.

Ea apreciaza drept “imbucurator faptul ca ultimele statistici arata o scadere semnificativa a cererii de certificate de conformitate, documente care atesta studiile urmate in vederea exercitarii profesiei peste hotare”.

“Asistentul medical are un rolul important in echipa medicala si in procesul de ingrijire al pacientilor, dar si in cel de consiliere si informare a acestuia. Avem nevoie de asistenti medicali profesionisti, bine pregatiti si aproape de pacientii nostri.

De aceea, dupa una dintre cele mai importante masuri luate in ultimii doi ani in sistemul medical, cresterea salariilor medicilor si asistentilor medicali din spitale, am continuat masurile prin care urmarim asigurarea conditiilor necesare pentru exercitarea profesiei de asistent la standarde ridicate, dar si reducerea exodului acestor profesionisti. Astfel, continuam programele de specializare pentru reconversie profesionala pentru asistentii generalisti si de pediatrie, am aprobat normele de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta de urgenta”, afirma Pintea in mesajul citat.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca a initiat un proiect de modificare a Ordinului MS 942/2017 privind specializarile pentru asistentii medicali prin care se extinde lista specializarilor si se da posibilitatea reconversiei profesionale a asistentilor medicali, indiferent de nivelul de calificare iar anul acesta va fi promovata Legea profesiilor (care include legea exercitarii profesiei de asistent medical), in prezent in circuit de avizare.

“Mai mult, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, Ministerul Sanatatii a organizat intalnirea comuna a medicilor sefi, asistentilor medicali sefi si a dentistilor sefi din Statele Membre ale Uniunii Europene, unde au fost dezbatute teme de interes, precum siguranta pacientilor si calitatea ingrijirii si controlului infectiilor asociate asistentei medicale, combaterea rezistentei la antimicrobiene, valorificarea inovatiei si intensificarea cooperarii pentru sprijinirea sanatatii populatiei din regiunea europeana. Am convingerea ca numai impreuna, autoritati si profesionisti, vom continua dezvoltarea acestui sector, in beneficiul pacientilor. La multi ani, asistenti medicali!”, a adaugat in mesaj Sorina Pintea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1