Pintea, despre “pacientii falsi” in spitale: Nu ne-am transformat in politie; sunt niste lucruri firesti

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat miercuri ca nu intelege de ce masura privind introducerea de “pacienti falsi” in spitalele publice a starnit controverse si nemultumiri in randul unor persoane din sistemul medical, informeaza AGERPRES.

Ministrul a reiterat ca ideea unei astfel de masuri nu ii apartine, aceasta fiind implementata de ani de zile in Europa si chiar in Romania, unde in ciclul I de acreditare a spitalelor exista niste indicatori care masoara gradul de satisfactie a pacientilor, prin utilizarea “pacientului fals” care intra in spital.

“Nu inteleg de ce se poate simti cineva terorizat cand este corect si respecta legile. Vorbim despre spitalele publice din Romania, finantate din fonduri publice. Vorbim despre majorarea salariilor, care ar trebui sa duca la diminuarea acestui fenomen si la cresterea satisfactiei pacientului cu privire la calitatea actului medical, dar din pacate acest lucru nu s-a intamplat. (…) Nu ne-am transformat intr-o politie, in niciun caz. Aceste neajunsuri sunt sesizate conducerilor unitatilor sanitare, care trebuie sa ia masurile care se impun. Deci sunt niste lucruri firesti, care se intampla in toata lumea civilizata si va spun foarte sincer nu am inteles de ce aceasta controversa pe aceasta tema”, a declarat Sorina Pintea la TVR1.

Ea a precizat ca i s-a solicitat in calitate de ministru al sanatatii sa rezolve problema platilor informale din spitale si ca a cerut sprijinul sindicatelor, care au spus ca acest lucru nu este de competenta lor.

Pintea a afirmat ca datoria tuturor celor care lucreaza in sistemul medical este sa puna pacientul pe primul loc si a subliniat in acest context ca in spitale lucreaza si foarte multi specialisti devotati, care si-au pus viata in slujba pacientilor, care au inteles rigorile sistemului public de sanatate si care nu sunt nemultumiti.

“Cred ca feed-backul pe care l-am primit din partea lor este suficient, adica cu totii suntem interesati ca pacientului sa-i fie mai bine si pana la urma asta facem. De ce sa sufere acesti oameni pentru ca sunt niste uscaturi care arunca o pata asupra intregului sistem? (…) Conditionarea actului medical nu este normala si este o infractiune, dar recunostinta pe care unii pacienti doresc sa o arate unor medici este un lucru firesc, care se intampla in toata lumea civilizata si nu condamn astfel de gesturi. Si eu am facut acest lucru, am multumit, dar conditionarea actului medical nu este permisa. Nici conditionarea indirecta, adica ma comport urat, nu fac ceva, asteptand, pentru ca pacientul asta stie. Pe de alta parte, pacientul trebuie sa stie ca salariile in sanatate au ajuns la un nivel decent, deci nu mai este nevoie sa completeze veniturile personalului medical”, a sustinut Pintea.

Ministrul a mai spus ca nu s-a asteptat ca majorarea salariilor din sistemul medical sa produca efecte imediate in sensul renuntarii la anumite plati informale sau sa aduca imediat medicii inapoi in tara, dar ca a trecut mai bine de un an de la aceste mariri si datele centralizate din chestionarele de satisfactie arata faptul ca pacientii sunt in continuare nemultumiti, lucru care nu este normal.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2