Pintea: In 2019 au fost eliberate 411 certificate de conformitate pentru medicii care doresc sa profeseze in strainatate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat joi ca, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost eliberate 411 certificate de conformitate pentru medicii care doresc sa profeseze in strainatate, informeaza AGERPRES.

„Ca sa poti profesa in strainatate este nevoie de certificate de conformitate. In 2010 au fost eliberate 7.829 de certificate de conformitate. In 2011 – 5.674, in anul 2017 – 2.794, iar in 2018 – 2.312. Anul acesta, pana acum, au fost eliberate 411 certificate de conformitate. (…)

De mentionat ca nu toti cei care ridica aceste certificate merg sa profeseze, dar este singurul barometru pe care il avem in acest moment. Eu cred ca nu vom depasi 1.300, hai sa facem o estimare pana la sfarsitul anului, pentru ca s-au majorat salariile, dar anul acesta dotam cu echipamente medicale sau cel putin incercam sa acoperim o parte din nevoile pe care Romania le are”, a afirmat demnitarul.

Ministrul a spus ca isi doreste intoarcerea acasa a cat mai multor medici.

„Ne dorim sa revina cat mai multi, dar ne dorim sa plece cat mai putini, practic aici este balanta. Si cred ca cifrele vorbesc de la sine – 411 certificate de conformitate cerute pana in acest moment mie mi se pare foarte putin si un castig pentru Romania”, a subliniat ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea sustine ca s-au intors in tara, dupa majorarile salariale, potrivit unor statistici preliminare, fara a fi pusi la socoteala si medicii care lucreaza in unitatile medicale apartinand de autoritatile locale, circa 150 de doctori.

„Avem aproximativ o situatie, pentru ca exista niste evidente la Centrul de Resurse Umane, dar sunt rezidenti cum ar fi dupa ce si-au echivalat studiile, noi nu avem evidenta spitalelor in care lucreaza, deci cifra este oarecum aproximativa, dar noi vrem sa facem o statistica. Pentru noi este important sa avem medici in fiecare spital. Sunt in jur de 150 inregistrati, s-ar putea sa fie mai multi la spitalele autoritatilor locale”, a spus Pintea, intr-o intalnire cu cadre medicale din tara, intre care medici si asistenti medicali, care au ales sa se intoarca in Romania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2