Plan de masuri pentru diminuarea potentialelor efecte negative ale secetei si caniculei in Maramures

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgente Maramures a aprobat planul de masuri pentru perioada de seceta si canicula. Presedintele CJSU Maramures, prefectul Vasile Moldovan, a precizat ca pentru indeplinirea obiectivelor din plan au fost adoptate masuri destinate prevenirii si protectiei populatiei, respectiv limitarii consecintelor negative ce pot aparea ca urmare a producerii unor situatii de urgenta specifice sezonului estival.

Planul de masuri include actiuni specifice cu privire la informarea populatiei despre regulile care trebuie respectate in perioadele de seceta, verificarea conditiilor igienico-sanitare si a starii de sanatate a angajatilor din obiectivele cu risc (tabere, unitati de productie, alimentatie publica), monitorizarea situatiei asigurarii cu apa a populatiei, operatorilor economici, asigurarea unor surse suplimentare de apa in situatia reducerii debitelor din retelele de alimentare si distributiei a apei de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale. In situatia decretarii secetei hidrologice sau pedologice, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta va analiza si decide in sedinta sprijinul care va fi acordat operatorilor economici si unitatilor administrativ-teritoriale in vederea asigurarii transportului apei menajere/potabile in localitatile afectate.

”O atentie deosebita va fi acordata, cu prioritate, pentru asigurarea asistentei medicale persoanelor cu afectiuni a caror stare de sanatate poate fi afectata de temperaturile ridicate, asigurarea stocurilor de medicamente si materiale medicale necesare.

Vor fi identificate locurile pentru amplasarea punctelor de prim-ajutor si a punctelor de distributie a apei potabile, care vor fi amplasate in locuri vizibil semnalizate (supermarket-uri, lacase de cult, scoli, gradinite etc) si in spatii publice climatizate. Vor fi asigurate surse alternative de electricitate pentru functionarea in conditii optime a activitatii unitatilor medicale, mai ales ale celor de urgenta.

De asemenea, la nivelul comitetelor locale pentru situatii de urgenta vor fi intocmite si actualizate lista persoanelor aflate in dificultate si a caror stare de sanatate poate fi influentata negativ de canicula”, a spus prefectul de Maramures.

Pe perioada estivala vor fi dinamizate actiunile de identificare si supraveghere a riscurilor din zona locatiilor publice unde vor fi organizate evenimente cultural-artistice sau manifestari cu public numeros. O alta masura prevazuta se refera la cresterea capacitatii operative de interventie pentru gestionarea eficienta a situatiilor de urgenta specifice (incendii de vegetatie uscata sau culturi de cereale, incendii la fondul forestier, surse potentiale de poluare etc). Se interzice aprinderea miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si informarea, in prealabil, a serviciilor pentru situatii de urgenta.

In planul de masuri s-a prevazut si posibilitatea producerii de fenomene meteorologice extreme care pot alterna in perioadele caniculare (ploi torentiale insotite de descarcari electrice, grindina, vijelii) si actiunile ce vor fi intreprinse pentru protectia populatiei si eliminarea efectelor negative (verificarea echipamentelor de interventie, identificare de spatii pentru relocare temporara, atentionarea operatorilor economici sursa de risc).

CJSU Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1