Plan de masuri pentru prevenirea aparitiei si extinderii pestei porcine africane in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prefectul Vasile Moldovan a convocat sedinta Centrului Local de Combatere a Bolilor Maramures pentru aprobarea planului de masuri cu privire la prevenirea aparitiei si extinderii pestei porcine africane in judetul nostru.

”Avand in vedere situatia epidemiologica din judetele (Satu Mare, Salaj) si statele invecinate (Ungaria, Ucraina), respectiv diagnosticarea bolii in gospodarii si ferme, am procedat la instituirea starii de alerta epidemiologica pe teritoriul judetului Maramures, conform Legii nr.215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Planul de masuri stabileste aplicarea unor masuri specifice si monitorizarea lor de catre institutiile abilitate care fac parte din comitet. De asemenea, pentru monitorizarea masurilor au fost aprobate termene pentru comunicarea actiunilor si activitatilor din plan”, a spus prefectul Vasile Moldovan, presedintele CLCB Maramures.

Planul de masuri stabileste urmatoarele masuri: informarea populatiei cu privire la evolutia bolii, modalitatea de transmitere si semnele clinice ale pestei porcine africane, dar si masurile ce vor fi intreprinse in caz de suspiciune si confirmare a bolii; informare cu privire la obligatiile proprietarilor/detinatorilor de porcine de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la modalitatea de crestere si mentinerea lor in incinta adaposturilor/curtilor. Se interzice cresterea porcilor in stare de libertate pe pasuni, in paduri sau pe gropile de deseuri menajere.

O alta masura interzice organizarea de targuri, aglomerari de animale, expozitii si transporturi de animale neautorizate sau orice alte evenimente care implica miscarea animalelor, in special a porcinelor.

S-a dispus actualizarea stocului de echipamente si materiale de la nivelul unitatii operationale locale din cadrul CLCB Maramures, dar si actualizarea listei cu personal nominalizat pentru interventiile in teren, in caz de boli majore, stocuri, echipamente si utilaje de la nivelul unitatilor locale de sprijin constituite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

O alta decizie se refera la efectuarea de controale in trafic (de catre inspectorii DSVSA, politie sau dupa caz inspectori de control rutier) a mijloacelor auto utilizate pentru transportul porcinelor vii, dar si vehiculelor proprietate personala, in scopul identificarii suinelor vii provenite din gospodariile populatiei situate in zonele afectate de boala.

S-a decis respectarea masurilor de profilaxie generala specifice pestei porcine africane, a masurilor de biosecuritate care trebuie respectate in exploatatii comerciale amenajate (ferme), dar si in timpul partidelor de vanatoare.

Alte masuri incluse in plan se refera la ecarisarea teritoriului, respectiv supravegherea starii de sanatate a animalelor salbatice (finalizarea incheierii contractelor pentru asigurarea si distrugerea cadavrelor de animale si efectuarea de controale cu privire la starea de sanatate a vanatului).

La punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu Marmatiei va fi asigurat permanent controlul sanitar-veterinar, respectiv interzicerea introducerii in tara a carnii, produse din carne si produse lactate de provenienta ucraineana. In punctul de trecere va fi instalat un dezinfector pentru mijloacele de transport rutier si unul pietonal.

Va fi asigurata respectarea conduitei la nivelul unitatilor de abatorizare si controlul sanitar-veterinar cu privire la pesta porcina africana.

Saptamanal vor fi comunicate stadiul monitorizarii masurilor prevazute in planul judetean pentru prevenirea aparitiei si extinderii pestei porcine africane, a mai precizat prefectul de Maramures.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2