Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara si a completat ca urmare a Deciziei nr.1/2019 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta Maramures, planul de masuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreti in zonele afectate si neafectate din mediul silvatic, se arata intr-un comunicat.
”Analiza evolutiei recenta a virusului pestei porcine africane a impus completarea si luarea de masuri in zonele afectate. Astfel, conform noilor prevederi legislative, gestionarii fondurilor de vanatoare vor recolta integral mistretii prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, in termen de 60 de zile de la confirmarea virusului in zonele afectate.
De asemenea, tot in termen de 60 de zile de la data aprobarii prezentului plan de masuri, in toate zonele neafectate din fondurile de vanatoare din tara se realizeaza reducerea efectivelor de mistreti, prin vanarea unei cote suplimentare de interventie aprobata de Ministerul Apelor si Padurilor, in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp. In zona de frontiera cu Ucraina se va proceda la vanarea tuturor mistretilor si a pradatorilor specifici, cu echipe mixte formate din vanatori autorizati, personal silvic, cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne, pana la fasia de protectie a frontierei de stat”, a spus prefectul Vasile Moldovan, presedintele CLCB Maramures.
In conformitate cu datele prezentate de catre directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop, evolutia focarelor de pesta porcina la porcii mistreti stagneaza si nu sunt focare de pesta porcina la porcii domestici. Personalul DSVSA Maramures impreuna cu politisti din cadrul IPJ Maramures efectueaza controale in trafic pentru a preveni transportul si vanzarea ilegala de porci domestici. Acesta a mentionat despre un transport de porci domestici cu destinatie in judetul Maramures, care a fost confiscat in localitatea Halmeu.
Pe raza judetului nostru au fost vanati, in luna iulie, 388 porci mistreti, iar analizele nu au confirmat prezenta virusului pestei porcine africane, a mentionat doctorul Nicu Chis din cadrul DSVSA Maramures. Personalul DSVSA Maramures a solicitat constientizarea cetatenilor din zonele de deal si de munte care cresc porci domestici in semilibertate (in apropierea padurilor) despre riscul transmiterii virusului pestei porcine africane de la porcii mistreti la cei domestici.
O alta masura adoptata la nivelul judetelor in care sunt confirmate focare/cazuri de pesta porcina africana se refera la efectuarea unor controale de catre DSVSA si celelalte institutii cu competente in gestionarea fenomenului in vederea depistarii cresterii ilegale a suinelor la nivelul zonelor cantoanelor si societatilor agricole, precum si pentru identificarea miscarilor ilegale de carne si produse alimentare din carne de porc.
Vlad HERMAN