Plângeri penale în dreptul ISJ Maramureș. Cum și cine girează gradații de merit acordate nelegal (I)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mai mulți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș (ISJ), precum și cadre didactice din învățământul preuniversitar s-au ales cu plângeri penale, în urma evaluărilor ocazionate de acordarea gradațiilor de merit pentru profesorii Clubului Sportiv Școlar nr. 2 Baia Mare (CSS 2). Comisia constituită la nivelul ISJ Maramureș a operat cu încălcarea prevederilor legale, afirmă anumiți profesori ai CSS 2 Baia Mare, care au sesizat Parchetul în legătură cu comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în dreptul membrilor respectivei comisii. De asemenea, cadrele didactice favorizate în urma evaluării vor fi cercetate penal pentru infracțiuni de fals și uz de fals.

În fapt, la începutul lunii iunie, activitatea profesorilor-antrenori din cadrul CSS 2 Baia Mare a fost evaluată conform normativelor prevăzute de lege, fiecare obținând un anumit punctaj. Conform acestuia din urmă, cadrele didactice cu cele mai importante rezultate sportive s-au clasat pe ultimele locuri, gradațiile de merit fiind acordate altor profesori, care acum sunt acuzați că și-ar fi falsificat actele din dosarele depuse. Toate acestea s-ar fi petrecut sub ochii membrilor comisiei de evaluare, acuzați acum de abuz în serviciu. De complicitate este vizat și Ionuț Cârstea, observator din partea sindicatului profesorilor.

”La concursul de evaluare a gradațiilor de merit, din 3 iunie, 2021, comisia formată de Inspectoratul Școlar Județean nu întrunea competențele cerute de lege. Directorul CSS Baia Sprie și-a favorizat, cu ajutorul observatorului din partea Sindicatului Spiru Haret, colegii de la club. Acest observator, în persoana lui Ionuț Cârstea, de patru ani încoace, hotărăște discreționar cine ia gradațiile de merit, indiferent de (non)performanțele sportive obținute de cei în cauză, chiar dacă legea prevede altceva.

La evaluarea din 3 iunie, un membru al comisiei a lipsit, chipurile, ”a fost bolnav”, iar conform metodologiei, conducerea Inspectoratului trebuia să dea o altă decizie și să formeze o altă comisie. Însă această procedură nu s-a respectat”, afirmă unul dintre profesorii care au sesizat Parchetul.

Pentru ZiarMM, un alt profesor acesta a declarat faptul că ilegalitățile respective au un istoric foarte bogat. De asemenea, cadrele didactice implicate din partea CSS 2 s-ar face vinovate de abuzuri inimaginabile.

”Din 2016, acest Ionuț Cârstea nu și-a ținut orele de antrenament, la CSS 2, unde este normat cu nouă ore, ca profesor-antrenor de scrimă (vezi cazul Dragnea, cu angajări fictive la DGASPC Teleorman, unde pilele acestuia erau remunerate fără a presta munca respectivă), trecând în registrul școlii și în SIIR (sistemul informatic integrat al învățământului din România) elevi ce nu au fost selecționați și care nu au făcut niciodată scrimă. Un fals evident în actele întocmite de Cârstea. Acesta a prelucrat datele cu caracter personal ale respectivilor elevi, fără a avea acordul acestora sau al părinților.

Atunci când colegii i-au atras atenția asupra acestor aspecte, Cârstea s-a răzbunat, având grijă să îi lase fără gradația de merit ce li s-ar fi cuvenit. Toate acestea se pot verifica în arhiva ISJ Maramureș, inclusiv în cea electronică, contestațiile depuse în ultimii ani de colegii lezați fiind respinse”, a conchis sursa noastră.

Urmează ca organele de cercetare penală să întreprindă verificări în această speță. Până la finalizarea acestora, așteptăm reacția conducerii ISJ față de acuzațiile aduse. Suntem siguri că Minodora Hendea, inspector școlar general al ISJ Maramureș, ne va putea răspunde fără ezitare unor întrebări simple și lămuritoare. Dacă nu nouă, eventual instituțiilor abilitate.

Cum este posibil ca un profesor să nu țină nicio oră de curs, dar el sa fie remunerat din bugetul statului, timp de cinci ani?
Cum se poate ca un profesor sa aibă trecuți în registrul scolar și, mai nou, în SIIR, elevi care nici măcar nu au fost selecționați la ramura de sport scrima? Nimeni din unitatea de învățământ CSS 2 nu a văzut nimic până acum?
Cum este posibil ca datele cu caracter personal ale elevilor să fie prelucrate fără acordul părinților sau al celor în cauză, iar conducerea CSS 2 Baia Mare să închidă ochii ani la rând? Cât despre ceea ce face și nu face Ionuț Cârstea conducerea ISJ nu știe nimic?

Va urma!

Ciprian DRAGOȘ

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

27 Comments

 1. Indiana Jones

  Intrebati-l pe Negrut de cate zeci de ani se opereaza cu liste pline cu sportivi fictivi dupa care cineva incaseaza bani si nu putini. Sa isi faca procurorii treaba si o sa avem surprize interesante la acest club unde ar fi trebuita sa vina cineva sa verifice toate aceste abuzuri comise flagrant ca toata lumea stia de ele si au inchis ochii toti ori s-au temut sa nu fie dati afara ca e recunosctut Negrut ca se razbuna.

  Reply
 2. coleg

  Se stie ca la CSS2 Baia Mare sunt profesori care muncesc , altii care ii toarna in pahar baronului Negrut .La fel se stie de abuzul in servici al acestuia petreceri cu cefe late in cantina clubului , petreceri si revelioane la cabana clubului din statiunea Izvoare cu persoane straine .

  Reply
 3. antrenor

  Cum sa nu se stie ce se intampla la CSS2 Baia Mare , dar totul este cu concursul inspectorului de specialitate , care este sotia directorului adjunct . Cine sa munceasca , daca directorii nu si-au tinut niciodata orele . Am fost antrenor la acest club , crezand ca se doreste sa se faca treaba , dar am fost fortuit sa plec . Domnule Dragos , pentru mai multe informatii va raspund pe adresa de mail .

  Reply
 4. rugby

  Se poate verifica pe Legea5.Ro si pe E-licitatii. Ro cum se fac achizitiile la CSS2 Baia Mare : ori prin firma domnului Nichitean Eiconsgeneral SRL , care face parte din Consiliul de Administratie ( pe nedrept , baiatul sau a terminat de mult junioratul ) , ori prin achizitie directa : In plina pandemie CSS2 Baia Mare a achizitionat 18 TONE DE CARNE SI PRODUSE DIN CARNE , DE LA CARMANGERIA DALIA , O FACTURA DE 169000 SI ALTA DE 190000 LEI , legea spune ca suma care depaseste 15000 lei se face prin licitatie .

  Reply
 5. Prieten

  Domnule Ciprian Dragos, va rog sa ne spuneti daca ati cerut parerea doamnei inspector general in ceea ce priveste cocktailul de infractiuni de la CSS2 , fiindca ea nu poate sa fie straina de ele, doar daca, cumva, ea nu stie ca CSS2 este in subordinea ISJ Maramures, si nu este proprietatea lui Negrut & company.
  P.S. La fel si Dusterul MM 11 CSS, pe care Negrut in foloseste in scopuri personale, face parte tot din patrimoniul MEC

  Reply
 6. Suzi

  Un articol super tare , dar voi știți cum a primit gradație dr merit directoarea Stoian Lucia de la LPS Baia Mare cu acte false ,având în dosar acte false ea neparticepand la proiectele derulate în școală. Rezultatele la română a elevilor la care a predat fiind slabe ea la ore fiind ocupată cu Facebook.

  Reply
 7. Fosta angajata

  Bravo celor care s-au trezit si au luat atitudine, felicitari domnul Dragos pentru articol,as vrea sa vad rezultate in acest caz,am lucrat si eu cu cativa ani in urma acolo,dar pentru ca nu am acceptat sa fiu amanta acestui director,m-a pus pe liber.Am vazut atatea schimbari in unitățile de învățământ, aici nu a vazut nimeni ce se întâmplă?Controale au fost peste tot,doar la CSS nu se face?

  Reply
 8. Nelu

  Toata lumea știe ca Negruț e m… și Cârstea e un c…, caruia nu-i place munca ci “combinațiile”!

  Reply
 9. Nelu Buda de la club

  Cu tot respectul pentru fosta angajata . Daca ar spune toti angajatii din ultimii 30 de ani , ce a facut Negrut cu ei, cum s-a comportat ca un patron pe bani publici , cum a folosit personalul auxiliar didactic/nedidactic in interes propriu , chefuri , cazari si subminari de autoritate . Chiar si acum pensionar fiind , face acelasi lucru . ISJMM a avut sesizari de la inceputul anului scolar 2020-2021 , de angajari fictive si platiti de la venituri proprii .Ca sa impace „si capra si varza ” , a donat inspectoarei generale cateva catedre , dar nu de la cei care nu muncesc . Sa ceri la doi profesori titulari sa plece din club , este jenant , iar dn. inspector general nefiind straina de ce face acest personaj .

  Reply
 10. Anonim

  Per ansamblu evaluarea dosarelor de gradatie este subiectiva indiferent de categoria de personal care candideaza pentru obtinerea ei.
  Anual comisiile de evaluare sunt numite de ISJ MM nu se stie pe ce criterii de competenta; evaluatorii de multe ori sunt mai slab pregatiti din punct de vedere profesional decat candidatul evaluat.
  Punctajul se acorda discretionar la unele criterii stipulate in fisa sintetica de evaluare, astfel incat unii candidati isi fabrica documentele pentru a obtine punctajul maxim, desi unitatea scolara la care sunt angajati nu este eligibila la acel criteriu sa obtina punctaj maxim.
  Despre comisiile de contestatii ce sa mai vorbim? Unii membrii chiar sunt numiti ilegal in acele comisii, dar fac parte din gașca care aservește ISJMM.

  Reply
 11. Pt. anonim

  Domnul anonim are dreptate . De exemplu anul trecut Negrut de la CSS 2 si-a depus dosarul pentru gradattie de merit , dar nu la directori , ci la profesori , unde era o singura gradatie .Cine credeti ca a luat-o , bineinteles Negrut . Anul acesta la gradtii de merit pentru personalul auxiliar didactic , locul doi la obtinut Buda Nelu , administrator CSS2 Baia Mare .In concluzie esti in sindicatul care trebuie , in gratiile lui Negrut si cotizezi la Carstea Ionut , aii luat gradatie .

  Reply
 12. Omul de Tinichea

  Pentru prima data în acest an, la concursul pentru gradaţii de merit, s-au afişat punctajele dar şi menţiunea admis/respins, înainte de contestaţii, fapt care contravine art.9 pct.8 din Metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit în sesiunea 2021. Dacă vreţi să vă lămuriţi, interaţi pe siteul ISJ MM la secţiunea Gradaţii şi consultaţi arhiva. Era la mintea cocoşului că o contestaţie nu va mai modifica punctajul dat anterior, întrucât nu se putea ca un candidat declarat admis, să fie retrogradat ulterior, la o corectă verificare şi declarat respins. ISJ-ul şi-ar fi dat cu stângul în dreptul. Să fi depunctat abuziv, la presiunea unor interese şi cumetrii, să conteşti şi să primeşti un răspuns ambiguu, neargumentat, este frustrant. In concluzie dacă esti şi cotizezi în sindicatul lui Cârstea Ionuţ pus ca observator şi în comisiile pentru alte specialităţi, inclusiv la contestaţii, cert ai luat gradatie. Instanţa rămâne ultima redută, dar şi aceştia sunt în vacanţa judecătorească..
  Iar despre câteva criterii stabilite pentru anumite specializări, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu ceea ce pot să facă, conform încadrării, e clar că au fost impuse, cu rea voinţă (ca să nu spun din prostie).

  Reply
 13. Omul de Tinichea

  Pentru prima data, în acest an, la concursul pentru gradaţii de merit, s-au afişat punctajele dar şi menţiunea admis/respins, înainte de contestaţii, fapt care contravine art.9 pct.8 din Metodologia şi criteriile privind acordarea gradaţiei de merit în sesiunea 2021. Dacă vreţi să vă lămuriţi, intraţi pe siteul ISJ MM la secţiunea Gradaţii şi consultaţi arhiva. Era la mintea cocoşului că o contestaţie nu va mai modifica punctajul dat anterior, întrucât nu se putea ca un candidat declarat admis, să fie retrogradat ulterior, la o corectă verificare şi declarat respins. ISJ-ul şi-ar fi dat cu stângul în dreptul. Să fii depunctat abuziv, la presiunea unor interese şi cumetrii, să conteşti şi să primeşti un răspuns ambiguu, neargumentat, este frustrant. In concluzie, dacă esti şi cotizezi în sindicatul lui Cârstea Ionuţ, pus ca observator şi în comisiile pentru alte specialităţi, inclusiv la contestaţii, cert ai luat gradatie. Instanţa rămâne ultima redută, dar şi aceasta este în vacanţa judecătorească..
  Iar despre câteva criterii stabilite pentru anumite specializări, care nu au nici în clin, nici în mânecă cu ceea ce pot să facă, conform încadrării, e clar că au fost impuse, cu rea voinţă (ca să nu spun din prostie).

  Reply
 14. anonim la anonim

  Mare adevăr au spus, anonim și pt.anonim dacă faci parte din sindicatul lui Ionuț, gradatia iti este asigurata. Anul acesta a fost dea dreptul jenant ce s.a întâmplat cu aceste gradații. Ar trebui toate dosarele verificate sa se vadă ilegalitățile care sau făcut la toate specializările. Cum vor lua uni gradații pe dosare fabricate, cu punctaje date din pixul președinților de comisii, iar cei care într-adevăr au muncit se afla pe la finalul listelor, pe alocuri deasupra liniei roși. Ar trebui sa se sesizeze DNA – ul și sa se deschidă proces de abuz în serviciu. Oare se va finaliza și cu demiteri, asa ar fi corect.

  Reply
 15. Din club

  CUM SE POATE SA APARA IERI ARTICOLUL SI IMEDIAT DUPA ISJ-UL SA II ANUNTE PE CEI DE LA CSS2 SA-SI TREACA SPORTIVII IN REGISTRU , CA SA COINCIDA CU CEI DIN SIIIR ( PENTRU CA VOR AVEA CONTROL ), O ALTA INFRACTIUNE USOR DE VERIFICAT . ESTE VORBA DE ACEEASI PROFESORI CARORA LI S-A FACUT SESIZARE LA INCEPUTUL ANULUI SCOLAR , PENTRU CARE A FOST TRIMIS HERMAN , CARE CUM A VENIT ASA A SI PLECAT . AL DOILEA LUCRU INTERESANT , CA SA DEMONSTREZE NEGRUT CA NU-I PASA DE NIMIC , IERI DUPAAMIAZA A TRAS O TURA DE CARTI , IN INCINTA CANTINEI CLUBULUI , CU ACELEASI PERSONAJE STRAINE INSTITUTIEI , UDATE CU UN SPRIT . PROPUN CA DUMINICA LA INTALNIREA DOAMNEI INSPECTOR GENERAL CU CEI CARE AU PUS-O IN FUNCTIE , SA O INTREBAM PUBLIC DE CE II TINE IN SPATE PE NEGRUT SI CARSTEA !!!

  Reply
 16. Stan

  Tot vorbiti de Negrut. Ce performante deosebite a avut el de-a lungul carierei sale de sute de ani? Nimic?

  Reply
 17. Pt toti colegii

  Va propun la toti cei afectati , indiferent de specializare , sa facem plangere catre organele abilitate , pentru a se lua dosarele din ultimii ani . Fara sa-i iau apararea doamnei inspector general , dar va iesi la iveala ca gradatiile de merit au fost acordate pe nedrept , de sefii din comisii si unicul observator Ionut Carstea .

  Reply
 18. profesor

  Doamna inspector general , va rog sa luati atitudine , dv. in calitate de conducator al invatamantului maramuresean puteti sa faceti ancheta interna , inclusiv pe anii anteriori numirii dumneavoasta . Idee : incepeti cu anchetarea comisiilor de contestatii , candidati castigatori , observatori , sefi comisii . O sa iasa la iveala neregulile si influenta ” ionut carstea ‘ ssh’ , sustinut de Negrut ( care conduce ISJMM de multa vreme ) .Ca sa se vada ca trebuia sa fiti prefect , demonstrati ca sunteti integra , fara implicatii cu ” acestia ” .

  Reply
 19. cosmin

  ” Profesoreee”, daca te-au pus sa scrii la ora asta, ca sa ii iei apararea Minodorei, ce semneaza ca primarul, necunoscand Metodologia si criteriile privind acordarea gadatiilor de merit, in sesiunea 2021, art. 9, pct 8, cred ca e prea tarziu, deoarece persoana care a comentat cu „pt toti colegii” a reusit sa faca un adevarat amalgam/revolutie intre toti profesorii cinstiti care muncesc in judetul nostru.

  Reply
 20. Ioana Mantea

  Cand am fost la DNA (Directia Nationala Anticoruptir, Biroul Teritorial Baia Mare) ca sa il denunt… mi-au dat cu flit: ba ca e pandemie, ba ca e baiat bun, ba ca ar trebui sa ne impacam, ba ca ar trebui sa merg la politie… E! E cu PENSIE DE STAT?!? Esteee…!!!! Nu l-a dovedit nimeni!?! Esteeee…!!! Ramane cu pensia iar cei pagubiti (angajati, vecicii de la casa, vecinii de la CSS, etc) raman cu buza unflata! In ce tara traim? Poate daca luni, prietenul lui negrutz, kake, intra la bulau, poate ii da in gat si pe netrebnicii de la CSS!!!
  Si inca ceva, baieti de la CSS: abia astept concursul pentru functia lui Negrut!!!

  Reply
 21. Giranta

  Cine gireaza inf…e lui Carstea Ionut , inspector general Hendea Minodora , care la fel s-a transferat din Borsa in Baia Mare si mai apoi la C.N. „Gh.Sincai „.Iar lui Negrut Cornel i-a ramas dator , dupa ce acesta a donat cateva catedre , dar nu de la scrima , sau box ( exemplu la box , sunt trei antrenori la un singur sportiv ) . P.S. CORB LA CORB NU ISI SCOATE OCHIUL , Minodora nu le scoate ochii la Negrut vs. Carstea , acesta din urma fiind unealta neregulilor din isjmm.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole