Plantele sufera de stres, la fel ca oamenii

Reclame home 1
Reclame home 1

plante carnivore bogotaOamenii de stiinta australieni au descoperit ca plantele sufera de stres si trimit semnale defensive, la fel ca oamenii. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie studiind o planta care este inrudita cu varza, in cadrul unui proiect international, informeaza Xinhua News, transmite AGERPRES.

Specialistii de la Universitatea din Queensland au descoperit ca plantele si-au adaptat mecanismele genetice pe care oamenii le folosesc pentru a vedea si mirosi mediul inconjurator si pentru a se apara de amenintari.

Profesorul de biotehnologia plantelor Jimmy Botella de la Laboratorul de Inginerie Genetica a Plantelor din cadrul Scolii de Agricultura si Stiinte a Alimentelor de la Universitatea din Queensland a declarat ca cercetarea condusa de Universitatea din Carolina de Nord a studiat o familie de proteine numite proteine-G din planta gascarita ce face parte din familia Brassicaceae, care include, printre altele, si varza.

”Plantele si-au adaptat mecanismele pe care oamenii le folosesc pentru a vedea astfel incat sa se apere de agentii patogeni si de stresul provocat de apa”, sustine Botella intr-o declaratie emisa miercuri. ”Proteinele-G ajuta oamenii sa perceapa lumina, mirosul, aroma si sunt implicate in reglarea comportamentului si a starii prin lucruri precum adrenalina, histaminele, dopamina si serotonina. Proteinele-G sunt prezente in aproape toate organismele vii si circa jumatate dintre medicamentele umane isi fac efectul prin receptorii ce au legatura cu proteinele-G”, a explicat cercetatorul.

Laboratorul lui Botella s-a ocupat si cu cercetarea rolului important pe care proteinele-G il joaca in imbunatatirea productivitatii culturilor, precum orezul, si cauta sa imbunatateasca si alte plante agricole pentru a raspunde nevoii de crestere a sigurantei alimentare la nivel mondial.

”Laboratorul nostru a descoperit anterior ca plantele au o varietate mai mare de proteine-G in comparatie cu oamenii. (…) In noua lucrare, oferim aspectul istoric, despre modul in care acestea au evoluat si despre ceea ce credem ca este principala cauza a acelei evolutii. Demonstram ca proteinele-G din plante le-au depasit pe cele umane, in ceea ce priveste evolutia”, a mai spus Botella.

Acesta a explicat ca membrii ”clasici” ai mecanismelor proteinelor-G ai plantelor isi mentin rolul lor in ceea ce priveste dezvoltarea (la fel ca in cazul oamenilor), iar noii membri ai familiei proteinelor-G s-au specializat in raspunsul la stresul cauzat de mediul inconjurator. ”Acest lucru reflecta principalele diferente dintre majoritatea animalelor si plante, faptul ca in timp ce animalele pot evita situatiile de stres indepartandu-se de acestea, majoritatea plantelor sunt blocate intr-un anumit loc si trebuie sa gaseasca solutii ingenioase pentru a supravietui”, a mai spus omul de stiinta care a mentionat ca rolul acestei familii de proteine in sistemele plantelor este inca in mare parte necunoscut.

Cercetarea a fost condusa de dr. Alan Jones si dr. Daisuke Urano si a implicat oameni de stiinta de la Universitatea Nationala din Singapore si de la Laboratorul Cold Spring Harbor din New York, mai arata sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole