Platforma Romania 100 a lui Ciolos cere clarificari in privinta burselor pentru medicii rezidenti

Reclame home 1
Reclame home 1

Platforma Romania 100, infiintata de Dacian Ciolos, cere clarificari ministrilor Sanatatii si Muncii pentru situatia semnalata de mai multi medici rezidenti, care au fost anuntati ca incepand cu 1 iulie 2017 – odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a salarizarii – nu vor mai primi bursa lunara de 670 de lei, si precizeaza ca, in acest moment, dupa adoptarea Legii salarizarii in Parlament, nu mai exista baza legala pentru acordarea acestei burse, informeaza AGERPRES.

Potrivit paginii oficiale a Platformei Romania 100, coalitia majoritara PSD-ALDE a abrogat in Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, articolul 18 din Ordonanta de Urgenta nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea ca “medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei”.

Totodata, atentioneaza Platforma Romania 100, articolul 38 din Legea salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor insa bursa rezidentilor nu este insa venit asimilat salariului.

“Daca este o eroare, aceasta trebuie corectata de urgenta. PSD s-a laudat in campania electorala cu grija fata de medici si cu faptul ca acestia trebuie sa ramana in tara, dar acum tocmai i-a lasat fara un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Daca nu este o eroare, ci proasta guvernare, atunci este inca un semn al incompetentei acestei guvernari toxice pentru sistemul de Sanatate si pentru Romania”, declara Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii si membru fondator al Platformei Romania 100, potrivit sursei citate.

Platforma Romania 100 mentioneaza ca in sistemul sanitar romanesc lucrau, in 2016, peste 15.000 de medici rezidenti, potrivit datelor Ministerului Sanatatii. De asemenea, sondajele arata ca aproximativ 85% dintre absolventii de medicina vor sa isi caute de munca in strainatate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2