Ploaia nu spala iresponsabilitatea administratiei publice (FOTO)

O tema intens dezbatuta in ultimele luni este activitatea de deszapezire din Baia Mare. Primaria a dat un comunicat-informare in care mentioneaza starea de fapt si demersurile realizate. O parte a presei a incercat sa induca ideea ca nu avem servicii publice de calitate datorita justitiei, cea care i-a interzis primarului reales sa-si exercite atributiile.

Doar ca jurnalistii respectivi nu au spus de ce am ramas fara contract de deszapezire si mai ales din cauza cui! Ce motive au existat, ca sa nu fie prelungit un contract favorabil, cu o firma de specialitate care detinea baza tehnica si materiala, plus experienta a peste 6 ani de activitate in municipiu? Adevarul a ramas ascuns sau doar partial devoalat de cei responsabili, inclusiv in raportul Comisiei speciale a Consiliului Local Baia Mare. Nu se dau nume de vinovati si nici nu sunt mentionate responsabilitati certe.

Se fac doar constatari si aluzii la situatia de fapt, enuntandu-se si cateva recomandari privind activitatea viitoare. Doar ca bugetul orasului este grevat de datorii, banii publici fiind risipiti, ani in sir, pe activitati cultural-sportive si alte evenimente sociale, in loc sa fie folositi pentru investitii lucrative si servicii publice de calitate. Firma Rosal nu va spune adevaratul motiv pentru care nu i-a mai fost prelungit contractul pana in 2018, existand riscul sa ajunga sub incidenta penala daca vor recunoaste savarsirea unor actiuni ilegale.

Daca pana in 2016, aflat sub contract cu Rosal, Baia Mare nu platea bani pentru stationarea utilajelor de deszapezire, fiind decontata doar munca efectiv prestata, noul contract incheiat cu o firma din Gheorgheni este total defavorabil comunitatii. Pusi cu spatele la zid, decidentii locali au acceptat un contract pagubos, in care platim si nemunca unui SRL care neavand utilaje proprii le- a inchiriat de la Romprest SA, o firma care a activat si ea in Baia Mare, dar a fost alungata din motive stupide.

De ce nu au fost gasite alte solutii corecte? De ce nu a inchiriat Urbis SA acele utilaje de la Romprest si a trebuit sa folosim un intermediar din alt judet? De ce am acceptat un contract defavorabil si ce solutii au fost cautate. Nu ne ajuta cu nimic ca s-au facut hartii peste hartii, note si rapoarte care anuntau ca nu avem operator pentru deszapezirea din aceasta iarna. Nimeni din administratia publica nu a iesit public sa informeze cetatenii despre starea de fapt, executiv si deliberativ complacandu-se intr-o stare de complicitate evidenta.

Cineva trebuie sa raspunda pentru situatia creata. Administrativ, material si, daca este cazul, si penal. Nu ai
dreptul sa-ti bati joc de cetateni in speranta ca vor tacea si suporta. In 19 ianuarie 2017, administratia locala a publicat un comunicat si un plan de interventii pentru perioada urmatoare. Corect, dar insuficient, in documente nefiind mentionate si lucrarile care vor fi executate. Transparenta decizionala implica mentionarea tuturor informatiilor de interes public si nu doar aspecte generale.

Ineficienta interventiilor este evidenta. Azi inca mai suntem sufocati de mormanele de zapada care acopera orasul, trotuarele au luat locul patinoarului dezafectat, iar gheata sparta de Drusal in intersectii este tot acolo de zile bune. Se pune o intrebare fireasca. Daca tot platim stationarea firmei din Gheorgheni, nu era mai normal sa-i punem la munca? Sa le cerem sa ridice muntii de zapada care sunt vizibili pe strazi, trotuare si din zonele publice? Ce face SPAU cu utilajele din dotare cata vreme parcarile sunt pline de zapada si gheata?

De azi, ploaia a inceput sa spele lipsa de eficienta administrativa. Atata doar ca mormanele de gheata si zapada acopera mare parte din gurile de canal, iar orasul risca sa se transforme dintr-un patinoar intr-o zona lacustra.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. Ion

    După un primar penal, acestea sunt urmările… Băimăreni, treziți-vă! Treziți-vă și cei care ați făcut greșeala de a-l vota pe Cătălin Cherecheș. Timpul va arăta cine este famiglia. După cum va arăta și tot mecanismul pe care s-a bazat Cherecheș, consilieri pe interese personale, jurnaliști mituiți. Locul lor este departe de societatea onestă a Băii Mari!

    Reply
  2. Danny

    Asa este.Oameni de teapa inculpatului KK si a altor oportunisti ,care -l-au pieptanat si l-au incurajat nu au ce cauta in politica si administratie.Iar ca o masura imediata ,Coalitia zbuciumata si corupta trebuie desfiintata.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1