Ploile torentiale produse de uraganul Harvey au ”cantarit 127 de miliarde de tone”

PNL

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a calculat cata apa a curs din cer asupra statului american Texas in timpul uraganului Harvey din luna august. Conform estimarilor efectuate pe baza masurarii gradului de compresie a pamantului, furtuna de categoria 4 a provocat ploi torentiale care au ”cantarit” 127 de miliarde de tone, informeaza joi BBC, transmite AGERPRES.

”O persoana m-a intrebat cate stadioane inseamna acest lucru. Sunt 26.000 de (arene) Superdom din New Orleans”, a declarat Adrian Borsa din cadrul Scripps Institution of Oceanography cu referire la Superdomul Mercedes-Benz din New Orleans, Louisiana.

Cifrele au fost publicate dupa ce si alti oameni de stiinta au declarat ca uraganele majore care au avut loc in acest an au fost influentate antropic.

Harvey, Irma si Maria au devastat mai multe zone din Statele Unite si Caraibe provocand inundatii vaste si pagube cauzate de rafalele puternice de vant.

Potrivit cercetatorilor reuniti la intalnirea anuala a Uniunii Americane de Geofizica, ploile torentiale din timpul uraganului Harvey au fost foarte probabil exacerbate de incalzirea asociata de cresterea nivelului de gaze cu efect de sera din atmosfera. Temperaturile de la suprafata apei au fost ridicate in zona Atlanticului si a Golfului Mexic in timpul sezonului uraganelor din acest an. Apele mai calde ale oceanelor actioneaza ca un combustibil pentru furtuni.

Harvey a devastat zona de coasta din Texas deoarece a stagnat in acele regiuni, potopul fiind concentrat intr-o regiune relativ restransa. Din cauza cantitatii foarte mari de precipitatii, acesta a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria uraganelor.

Instrumentele standard de masurare au indicat 1.270 mm de precipitatii in anumite zone. Insa, dr. Borsa a utilizat o retea de statii GPS de mare precizie pentru a masura cat de mult s-a ”lasat” suprafata pamantului ca raspuns la greutatea apei. ”E ca si cum ai sta pe o saltea, aceasta se lasa. Te ridici, ea isi revine. Pamantul se comporta in mod similar, ca o bucata de cauciuc. Astfel, pamantul inregistreaza efectele greutatilor care actioneaza pe suprafata sa”, a explicat cercetatorul pentru BBC.

Cu ocazia conferintei organizata in orasul american New Orleans, Asociatia Americana de Meteorologie a dezvaluit faptul ca raportul sau anual cu privire la fenomenele meteorologice extreme a identificat trei evenimente care ”nu ar fi fost posibile” fara influenta schimbarilor climatice produse de om: valorile record de temperatura la nivel global din 2016, valul de caldura din Asia si temperaturile ridicate ale oceanului masurate in apropierea zonei de coasta din Alaska. Aceste evenimente au avut loc deoarece ”am creat un nou climat”, dupa cum a declarat Stephanie Herring, om de stiinta in domeniul climei in cadrul Administratia Nationala a Oceanelor si a Atmosferei din SUA.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1