Plovdiv si Matera, capitale europene ale culturii in 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Orasele Plovdiv din Bulgaria si Matera din Italia vor detine timp de un an, in 2019, titlul de capitala europeana a culturii. ”Ambele orase vor contribui la crearea unor efecte pe termen lung ale succesului de anul trecut al Anului European al Patrimoniului Cultural, care a demonstrat cum poate cultura sa schimbe in bine orasele si regiunile noastre”, a declarat comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, Tibor Navracsics, citat joi intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene, informeaza AGERPRES.

Plovdiv este primul oras bulgar care este ales capitala europeana a culturii. In 2019, regiunea va beneficia de oportunitati noi, iar orasul se va bucura de vizibilitate pe plan international datorita unui program complet care sta sub deviza “Impreuna”. Au fost organizate mai mult de 300 de proiecte atat in Plovdiv, cat si in regiunea centrala si de sud a Bulgariei si in orasele Varna, Sofia si Veliko Tarnovo, printre care se numara festivaluri si proiecte bazate pe comunitate, structurate in jurul unor teme legate de caracteristicile orasului Plovdiv, de istoria si mostenirea sa culturala, precum si de provocarile cu care se confrunta orasul.

Vizitatorii vor putea participa la o gama larga de activitati, incepand cu descoperirea alfabetului chirilic prin intermediul a numeroase expozitii si incheind cu productii teatrale comune cu comunitati din Balcanii de Vest si cu comunitati de turci si de romi.

Festivitatile de deschidere vor avea loc intre 11 si 13 ianuarie, incluzand o serie de evenimente in interior si in aer liber si un spectacol de muzica, lumini si dans in seara zilei de 12 ianuarie. Comisarul pentru economia digitala si societatea digitala Mariya Gabriel va participa la ceremonia oficiala de deschidere care va avea loc la 12 ianuarie.

Programul pentru Matera a fost organizat sub deviza “Un viitor deschis” si se va concentra in special pe incluziunea sociala si culturala si pe inovarea prin colaborare.

Printre cele mai importante evenimente se numara “Ars Excavandi”, o perspectiva contemporana asupra istoriei si culturii arhitecturii subterane, “Recitind Renasterea”, o calatorie prin trecutul artistic al regiunilor Basilicata si Apulia, si “Poezia numerelor prime”, o expozitie avand ca tema rolul esential al matematicii in munca artistilor de-a lungul istoriei.

Matera va gazdui si prima reprezentatie in aer liber a operei Cavaleria Rusticana in cooperare cu Teatro San Carlo, precum si 27 de proiecte dezvoltate cu comunitati locale creative si cu parteneri din Europa. Festivitatile de deschidere vor avea loc pe 19 si 20 ianuarie si vor reuni 2 000 de muzicieni din toate satele regiunii Basilicata si din multe alte parti din Europa. Comisarul Navracsics va participa la ceremonia oficiala de deschidere care va avea loc la 19 ianuarie.

In 1985, Melina Mercouri, ministrul grec al culturii din acea perioada, a avut initiativa de a lansa o Capitala Europeana a Culturii, proiect care se numara de atunci printre cele mai prestigioase initiative culturale europene. Orasele sunt selectate pe baza unui program cultural care trebuie sa aiba o dimensiune europeana accentuata, sa stimuleze participarea si implicarea activa a locuitorilor si sa contribuie la dezvoltarea pe termen lung a orasului si a regiunii inconjuratoare.

Detinerea titlului de capitala europeana a culturii este si o ocazie excelenta pentru orase de a modifica felul in care sunt percepute, de a deveni cunoscute in lume, de a atrage mai multi turisti si de a-si regandi dezvoltarea prin cultura. Detinerea titlului are efecte pe termen lung nu doar din punct de vedere cultural, ci si socioeconomic atat pentru oras, cat si pentru regiune.

In 2018, capitale europene ale culturii au fost orasele Valletta din Malta si Leeuwarden din Tarile de Jos. Dupa Plovdiv si Matera in 2019, viitoarele capitale europene ale culturii vor fi Rijeka (Croatia) si Galway (Irlanda) in 2020, Timisoara (Romania), Elefsina (Grecia) si Novi Sad (Serbia, tara candidata) in 2021, Esch (Luxemburg) si Kaunas (Lituania) in 2022 si Veszprem (recomandare) din Ungaria in 2023.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2