Plumb: Pregatim un proiect de sprijinire a tinerilor care parasesc sistemul rezidential de stat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca in aproximativ doua saptamani va fi elabora un proiect care vizeaza incluziunea sociala a tinerilor care parasesc centrele de plasament, acestia urmand a fi sprijiniti si consiliati in gasirea unui loc de munca.

Proiectul va fi realizat cu finantare europeana in valoare de 20 milioane de euro. Banii sunt necesari pentru activitatile de consiliere, de indrumare si de orientare profesionala a tinerilor din centrele de plasament care au depasit varsta de 18 ani. In lipsa unor parinti care sa ii indrume sau sa ii sprijine dupa terminarea studiilor, tinerii din centrele de plasament vor fi ajutati de institutiile statului sa isi castige singuri existenta.

„Proiectul se refera la masuri de sprijin pentru incluziunea sociala a tinerilor care parasesc sistemul rezidential, care pleaca din centrele de plasament. E vorba de tinerii cu varste intre 18 si 26 de ani. Dorim ca astfel ei sa fie introdusi pe piata muncii si sa isi intemeieze o familie”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Rovana Plumb.

Un astfel de centru a fost inaugurat vineri, la Iasi, de ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de primarul municipiului, Gheorghe Nichita. Centrul Social cu Destinatie Multifunctionala „Bucuria” este un centru rezidential destinat tinerilor proveniti din centrele de plasament din Iasi si ofera servicii de cazare pentru 25 de persoane, consiliere, informare, suport, evaluare si monitorizare.

„Este important ca tinerii care parasesc sistemul rezidential de stat vor avea prilejul de a-si intemeia o familie, de a-si gasi un loc de munca si de a invata sa se sustina singuri prin activitatile de consiliere, de indrumare si orientare profesionala efectuate prin intermediul acestui centru. Este foarte importanta infiintarea unor astfel de centre pentru ca in Romania anual aproximativ 3.500 de tineri parasesc centrele rezidentiale. Pentru cei cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani statul are rolul de a gasi masuri de a veni in sprijinul lor”, a spus ministrul Rovana Plumb.

Primarul Gheorghe Nichita a declarat ca este de datoria intregii comunitati locale de a se implica atat in educatia cat si in sprijinirea copiilor abandonati de parinti pana cand acestia isi gasesc un loc de munca.

„Trebuie sa cultivam respectul fata de ceea ce e valoros, respectul pentru ceea ce este bun. Imi doresc foarte mult ca Primaria sa nu mai fie perceputa ca fiind doar o institutie unde trebuie sa iti platesti taxele si impozitele, o institutie care strange gunoiul de pe strazi, ci si ca o institutie care se implica in viata comunitatii si ajuta ca oamenii sa traiasca in deplina armonie, sa ii ajute pe cei aflati in suferinte. Acesta este cel de-al patrulea centru pe care il inaugurez in acest an. Lucram de foarte mult timp la un astfel de proiect, mai ales dupa ce am constatat ca multi dintre copiii din centrele de plasament nu se pot adapta vietii reale si ajung boschetari. Numai in municipiul Iasi sunt 800 de copii care parasesc centrele de plasament. Pentru ei trebuie sa ne implicam mai mult, sa le oferim sanse mai bune de trai, sansa de a-si crea un viitor”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

La inaugurarea Centrului Social cu Destinatie Multifunctionala „Bucuria” au participat autoritatile locale, parlamentari si directori ai institutiilor subordonate Primariei Iasi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2