Plumb: Romania a primit mai multe fonduri europene pentru perioada 2021-2027 intrucat UE are incredere in noi

Romania a primit o alocare mai mare cu 8% pentru perioada 2021-2027, ceea ce arata ca UE cunoaste nevoia de a se dezvolta a tarii noastre si are incredere in noi, a declarat, joi, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

“Faptul ca Romania a primit o alocare cu 8% mai mare decat actuala perioada de programare pentru 2021-2027 demonstreaza faptul ca Romania are putere de negociere, ca UE cunoaste nevoia Romaniei de a se dezvolta si, de asemenea, este o recunoastere a increderii pe care o aratam zi de zi printr-un parteneriat serios, transparent, cu tot ceea ce inseamna institutii europene”, a spus Plumb.

Potrivit acesteia, urmatoarea perioada de programare va fi pentru Romania o mare responsabilitate.

“Ministerul Fondurilor Europene are in sarcina negocierea politicii de coeziune, nu numai ca si cuantum, dar si obiective pe care trebuie sa le urmareasca”, a completat ministrul de resort.

Ea a mai spus ca ministerul a demarat lucrarile pentru constructia unui nou site, care va fi disponibil in curand, intrucat cel existent “este dedicat in special instrumentelor structurale si nu prevede toate componentele sau tot ce este nevoie pentru o informatie completa”.

Anterior, in aceeasi conferinta, Plumb a afirmat ca Romania a absorbit fonduri europene in valoare de aproximativ 5,8 miliarde de euro pana in prezent, adica 19% din totalul alocat.

Astfel, tara noastra se situeaza pe locul 18 in UE, la egalitate cu Bulgaria, Ungaria si Belgia, care au atras si ele circa 19% din totalul fondurilor alocate.

“Romania acum se incadreaza in media europeana, care este de de 20%, iar rata de absorbtie pe politica de coeziune, cu toate fondurile europene incluse aici, atinge putin peste 19%. Impreuna vom lucra pentru a depasi in cel mai scurt timp media europeana. Efectiv in tara, pana in momentul de fata, au intrat 5,8 miliarde de euro”, a spus Plumb.

Liniile de finantare deschise pana acum sunt in valoare de 24,3 miliarde de euro, fata de 15,9 miliarde de euro la 30 iunie 2017. “Ceea ce indica si subliniaza dinamica introdusa in sistemul de gestiune si atragere a fondurilor UE”, a aratat ministrul.

Contractele de finantare semnate sunt in valoare de 13,1 miliarde de euro la 20 iulie 2018, fata de 2,5 miliarde de euro in urma cu un an.

Totodata, platile efectuate catre beneficiari au ajuns la 2,4 miliarde de euro, fata de 380 de milioane de euro la mijlocul anului trecut.

Comparativ cu Romania, care a absorbit 19% din totalul fondurilor alocate, tarile europene care stau cel mai bine sunt Finlanda (44%), Austria (37%), Luxemburg (36%) si Irlanda (36%).

La polul opus, statele cu cea mai slaba absorbtie din total sunt Malta (12%), Italia (13%), Croatia (13%) si Spania (14%).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1