Plumb: Romania este pregatita sa transmita UE studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania este pregatita sa transmita Comisiei Europene studiile de fezabilitate pentru constructia celor trei spitale regionale, a declarat, marti, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la conferinta la nivel inalt privind viitorul Politicii de Coeziune, informeaza AGERPRES.

“Suma alocata spitalelor regionale din fonduri europene, mai precis din Fondul European de Dezvoltare Regionala, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeana prevazuta in acordul de parteneriat si in programul operational, la care se adauga contributia Romaniei de 150 de milioane de euro. Ce a facut Guvernul Romaniei? Pentru a putea finanta spitalele ai nevoie de documentatii tehnice. Pentru a realiza aceste documentatii tehnice, incepand cu studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de executie, maparea serviciilor necesare de sanatate in aceste spitale s-a recurs la suportul si sprijinul tehnic al echipei Bancii Europene de Investitii. Costul designului acestor spitale, atat din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar si al celui de executie, pentru toate trei se ridica la suma 120 de milioane de euro. Foarte clar va spun ca in momentul de fata Romania este pregatita sa transmita Uniunii Europene, Comisiei Europene, doamnei comisar Corina Cretu, studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, in anul 2019, Romania, impreuna cu Banca Europeana de Investitii, va finaliza celelalte documente tehnice, respectiv proiectul de executie, dupa care se va face licitatie in vederea atribuirii contractului pentru constructia acestor spitale.

“Spitalele acestea trei regionale – Iasi, Craiova si Cluj – se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapa de finantare va fi pentru documentatia tehnica, care insumeaza conform datelor furnizate de Banca Europeana de Investitii 120 de milioane de euro, iar in etapa a doua, pana la concurenta sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe constructie si dotare, 450 de milioane de euro medie per spital. Atat a iesit din studiile pe care Banca Europeana de Investitii le-a prezentat Ministerului Sanatatii. Deci, vom merge etapizat. Nu excludem faptul ca se pot face finantari si in parteneriat public privat”, a mentionat Rovana Plumb.

La randul ei, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a dat asigurari ca va face tot ii va sta in putinta pentru a ajuta si este deschisa sa discute toate variantele posibile, chiar daca va fi nevoie de o modificare a acordului de parteneriat sau a programului operational regional.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2