PNL, favorit să câștige alegerile. PSD și USR-PLUS luptă pentru locul doi

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

În mai puțin de două săptămâni, cel mai încărcat sezon electoral se va închide după o serie de trei scrutine importante desfășurate într-o perioadă de aproximativ un an: alegeri prezidențiale, alegeri locale și generale, informează spotmedia.ro.

PNL, conform mai multor sondaje de opinie, e principalul favorit să câștige alegerile, dar nu va depăși pragul de 30%. PSD și USR-PLUS luptă pentru poziția a doua, cu un ușor avantaj pentru social-democrați. Multe persoane în vârstă preferă să nu participe la alegerile din 6 decembrie, conform unor studii sociologice. Votul din diaspora, afectat puternic de pandemie, rămâne decisiv pentru stabilirea ierarhiei politice. Pro România și PMP, cotate la 5% din preferințele electorilor, în pericol să nu intre în Parlament. Prezența la urne va fi mai mică decât la alegerile locale și nu va trece de 40%. UDMR, o formațiune avantajată de absenteism.

După succesul înregistrat de Klaus Iohannis în confruntarea prezidențială de la sfârșitul anului trecut, 2020 a început cu dezbateri despre organizarea unor alegeri anticipate care trebuiau să surprindă schimbarea opțiunilor cetățenilor români după eșecul guvernării PSD. Un virus a vrut altceva, iar social-democrații, deși au plecat de la guvernare, au avut un cuvânt important de spus în politica românească în toată această perioadă critică atât din punct de vedere sanitar, cât și economic din cauza numărului mare de parlamentari.

În data de 6 decembrie, românii sunt chemați la urne pentru a alege componența viitorului Parlament. PNL are cele mai multe șanse să devină principala forță politică a țării, conform mai multor surse politice care au avut acces la analizele sociologice ce se desfășoară în această perioadă.

Într-o medie a sondajelor realizate de institutele care lucrează pentru principalele partide politice, se așteaptă ca PNL să obțină un scor între 25-28%; PSD, 21-24%, iar USR-PLUS, 20-23%.
Aceste date au o marjă de eroare de cel puțin +/-3%, iar în cele două săptămâni rămase de campanie electorală ierarhia se poate schimba.
Absenteismul și diaspora, două necunoscute care vor decide soarta alegerilor
Sociologii se confruntă cu două mari necunoscute în momentul în care trebuie să facă o proiecție: prezența la vot și mobilizarea alegătorilor din diaspora.

Aceste două variabile pot produce modificări importante în ce privește numărul de voturi obținut de principalele trei forțe politice.

Conform sondajelor realizate în aceste zile, Pro România și PMP sunt cotate fiecare la 5% din preferințele alegătorilor.

Ambele partide sunt în pericol să nu treacă pragul de admitere în Parlament. Pe de altă parte, UDMR, o formațiune cotată acum la 6%, ar putea depăși cu ușurință acest procent pe fondul absenteismului generalizat.

În această situație, în cazul în care PMP trece pragul, iar Pro România, nu, e posibil ca liberalii să facă o majoritate parlamentară alături de UDMR, PMP și deputații minorităților. În cazul în care doar 5 formațiuni acced în Parlament, vor fi multe locuri de redistribuit, iar învingătorul va lua partea leului.

În 6 decembrie, vom avea alegeri parlamentare atipice, cu o prezență mică la urne, dar care va favoriza formațiunile cu electorat mai tânăr și mobilizat politic. Într-o mare măsură, persoanele nehotărâte vor prefera să absenteze, ceea ce va afecta partidele mici și candidații independenți.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *