Politia Maramures, sondaj de opinie in randul soferilor. Ce au raspuns conducatorii auto

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In vederea cunoasterii perceptiei cetatenilor judetului Maramures asupra gradului de siguranta in traficul rutier si asupra modului de interventie a politiei rutiere, in perioada septembrie – decembrie 2018, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures a efectuat un sondaj de opinie in randul conducatorilor auto. Un alt obiectiv al studiului a fost si identificarea unor masuri care sa duca la reducerea numarului de accidente rutiere.

Sondajul a fost realizat de specialistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, anunta IPJ Maramures, intr-un comunicat.

Astfel, 508 conducatori auto, atat din mediul urban cat si din mediul rural, au fost chestionati cu privire la perceptia privind siguranta in trafic. Esantionul fiind unul de convenienta, nu poate fi considerat reprezentativ la nivelul intregii populatii a judetului, datele fiind concludente prin raportare strict la persoanele investigate, constituind totusi o tendinta cu privire la variabilele masurate.

Solicitati sa aprecieze in ce masura se simt in siguranta in trafic, peste jumatate dintre respondenti (51,7%) au afirmat ca se simt in mica masura si foarte mica masura in siguranta in trafic, nesiguranta in trafic fiind determinata de incalcarea regulilor de circulatie.

Principalele motive care i-ar determina pe soferi sa incalce regulile de circulatie ar fi, in opinia celor chestionati:

– graba,
– teribilismul/grandomania care ii caracterizeaza in general pe tineri si pe cei cu masini puternice, fiind tentati sa depaseasca limita de viteza;
– lipsa infrastructurii, din cauza careia adesea se circula greoi, pierzandu-se mai mult timp in trafic;
– neatentia, inconstienta si indisciplina;
– iresponsabilitatea;
– stresul cauzat mai ales de aglomeratie.

Conducatorii auto care au relatat ca au fost opriti in trafic, cel putin o data in anul 2018, de un echipaj de politie, pe raza judetului Maramures (adica 51,2% din total), au fost solicitati sa aprecieze calitatea actului politienesc.
A reiesit ca majoritatea conducatorilor auto (86%) care au fost opriti s-au declarat multumiti si foarte multumiti de modul de abordare al politistilor. Femeile (89,4%) s-au declarat mai multumite decat barbatii (83,6%).

Dintre persoanele oprite in trafic, aproape jumatate (47,7%) au primit cel putin o sanctiune. Barbatii au fost sanctionati intr-un procent mai ridicat (55,5%) decat femeile (36,7%). Indiferent de sanctiunea primita: avertisment – 23,9%, amenda – 47,8% sau amenda plus retinerea permisului de conducere – 28,3%, majoritatea conducatorilor auto (86%) considera ca sanctiunea primita a fost una corecta.

Asociind tipul sanctiunii cu experienta la volan, a reiesit ca au fost sanctionati mai aspru, cu amenda plus retinerea permisului de conducere mai degraba cei cu mai putina experienta (mai putin de 1 an si intre 1 si 5 ani experienta), 50% fata de 22,5% sanctionati dintre cei cu peste 10 ani experienta la volan, ceea ce denota faptul ca acestia sunt mai predispusi sa incalce normele de circulatie.

Toti participantii la studiu au fost solicitati sa identifice masuri pentru reducerea numarului de accidente rutiere. Au fost propuse urmatoarele masuri:

– imbunatatirea infrastructurii rutiere (58,7%),
– aplicarea unor sanctiuni mai aspre (45,7%) pentru incalcarea unor reguli de circulatie care pot cauza accidente grave, precum consumul de alcool;
– realizarea mai multor campanii de prevenire pentru informarea si responsabilizarea participantilor la trafic (41%)
– prezenta mai multor politisti in trafic pentru supravegherea traficului rutier (35.8%).

Participantii la sondaj au fost rugati sa se imagineze in postura de sef al politiei si, din aceasta postura, sa spuna ce masura ar lua pentru reducerea numarului de accidente rutiere. Interesant e faptul ca, din 508 respondenti, 225 nu au raspuns la aceasta intrebare, unii dintre ei mentionand ca masurile care ar trebui luate nu intra in atributiile sefului politiei. Restul au propus urmatoarele trei masuri: prezenta unui numar mai mare de politisti in trafic, realizarea unui numar mai mare de campanii de prevenire/informare si aplicarea impartiala a legii.

Intrebati fiind daca ar fi dispusi sa se implice direct intr-o campanie de prevenire, plin aplicarea unui autocolant pe autoturism, aproximativ 70% au raspuns afirmativ si astfel au devenit promotorii Campaniei cu mesajul “Te grabesti? Uite noul tau bolid!”, fapt pentru care politistii maramureseni le adreseaza multumiri.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2